Az élet a bolygónkon olyan, mintha a Jurassic Parkban forgattak volna egy természetfilmet. Nem összekeverendő a szintén netflixes David Attenborough-féle dokumentumfilmmel.


Ez a remek dokusorozat eléri a célját: egyszerre eléggé informatív, szórakoztató és látványos is, de ha nagyon keressük, könnyű problémákat is találni. Steven Spielberg nevével próbálja eladni a műsort a Netflix, de kicsit utánajárva könnyű kiszúrni, hogy mindenki kedvenc blockbuster gyárosa csak a cégén, az Amblin Entertainment-en keresztül vett részt a projektben.

A sorozaton a világ egyik legjobb vizuális effektekkel foglalkozó cége, az Industrial Light & Magic (ILM ltd.) dolgozott. Az ILM neve garancia a minőségre 1975 óta, ők voltak az első igazi digitális 3D-s trükkök alkotói és azóta is elsőrangúak a szakmában. Ez meg is látszik Az élet a bolygónkon.

Talán túlzottan is. Itt említhető meg az első hibája: annyira szép a képi világ, hogy sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy mi CGI és mi valós felvétel. Ne értsetek félre, a dinoszauruszok azért annyira nem kiemelkedőek, nem egy Jurassic World színvonal, de a természetképek néha bámulatosak.

Ez végigkísér az egész sorozat folyamán. Pedig néhány felvétel, ha ténylegesen felvették, akkor hihetetlen eredmény az operatőröktől.

Áldás, mert Freeman orgánuma összetéveszthetetlenül ikonikus, ugyanakkor nem egyszer éreztem azt, hogy ha még egy részt megnézek elalszom Mr. Freeman csodálatos hangjára. A magyar szinkron is nagyon jó, de mindenkinek csak ajánlani tudom az eredeti nyelvet.

Miről is szól Az élet a bolygónkon? Mindenki meg fog lepődni a válaszon, nem a Bibliát dolgozzák fel, hanem egy 8 részes sorozatban bemutatják az élet kialakulását a Földön. Az első rész gyakorlatilag egy összefoglaló arról, mit is fogunk látni a következő részekben. Ezt követően az összes epizód egy-egy témát jár körbe, mint például az első létformák kialakulása a víz alatt, az első kétéltűek megjelenése, vagy a hüllők és dinoszauruszok kora.

Ez egyértelműen a drámai csúcspont, hiszen az eddig megismert életformák gyakorlatilag 99%-a eltűnt a föld színéről. A folytatás az új kezdetet mutatja be, végül az utolsó részben megérkeznek az emberek is a színpadra. Ezután már nem vesézi ki annyira a dolgokat Az élet a bolygónkon, de azért ad egy figyelmeztető, amolyan „spielberges” sötétebb befejezést az egésznek, ami kicsit kérdőjellel zárja le a sorozatot. Érdekes, hogy ezt a megoldást választották.

Azt gondolom, kukacoskodást félretéve, hogy egy szórakoztató természetfilm a Netflix legújabb üdvöskéje. Nem tökéletes, sokszor Hollywood-i eszközöket használ és előszeretettel nyúl sok CGI-hez, de érdemes megnézni. Ne várjon senki egy David Attenborough művet.

Például, minden spoiler nélkül, én nem tudtam, hogy a komodói varánusz (sokaknak csak a komodói sárkány) kannibál életmódot folytat. Ilyen és ehhez hasonló információ morzsák garantáltan a nézővel maradnak és felhasználhatóak egy összejövetel alkalmával érdekességként. Spielberg neve a stáblistán természetesen nem jelent semmi konkrétumot, az ILM logója azonban igen. Morgan Freeman megdolgozik a pénzéért és a látványvilág igencsak erős. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy adjon egy esélyt Az élet a bolygónkon-nak. A sorozat nyolc része megtekinthető magyar szinkronnal a Netflix kínálatában.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!