A függőséget okozó növény teljesen tönkreteszi az emésztőrendszerüket, ami miatt már több tucatnyi hattyú elpusztult, de még mindig nagyjából 150 madár tartózkodik a földeken.


Egy hattyúkolónia szállt meg egy mákföldet Szlovákiában a komáromi járásban Izsa és Pat között, a növényre ráfüggő madarak több ezer eurós kárt okoznak a tulajdonosnak - írja a Napunk.sk.

A mák hajtásait elfogyasztó hattyúk közül már több tucatnyian elpusztultak, mivel a növény rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. A helyzetet súlyosbítja, hogy Magyarországon és Szlovákiában is védettnek számít valamennyi hattyúfaj, így még a zavarásuk is szigorúan tilos, ráadásul a befogásuk és áthelyezésük is túl költséges lenne.

A portál információi szerint a hattyúk eredetileg nem a mák miatt telepedtek le a területen, hanem egy átmeneti tó miatt, amely az Izsát Pattal összekötő főút mentén jött létre az egyik parcellán. A csapadék és a feltörő talajvíz nyomán kialakult vízfelület télen nem fagyott be, amely hamar odavonzotta a hattyúkat, akik nem sokkal később kezdték el fogyasztani az őszi vetésű mák friss hajtásait.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!