A 49 éves Dmitrij Obretyeckijt, aki régóta a szigetországban élt, de gyakran hazalátogatott üzleti ügyekben, november 25-én Oxshott városban gázolták el, miközben kutyáját sétáltatta. Kómába esett, a kórházba szállítás után néhány nappal meghalt. Nevét csak szerdán hozták nyilvánosságra.

Az ügyről az orosz sajtó is beszámolt, és a milliárdos egyik barátja, Pavel Borovkov, máris feltette a kérdést, hogy valóban baleset történt-e vagy pedig Obretyeckijt meggyilkolták – írta a Daily Mail

Borovkov, utalva arra a rendőrségi közleményre, mely szerint a baleset során három gépkocsi ütközött össze, megjegyezte, hogy „a britek általában óvatosan vezetnek” és nem tartja kizártnak, hogy ezt az ütközést szándékosan idézték elő.

Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben több neves orosz személyiség halt meg titokzatos körülmények között. A legutóbbi ilyen nagy port felvert ügy Borisz Berezovszkij halála volt Ascot közelében 2013-ban. Berezovszkij 2000-ben történt emigrálása előtt az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha volt, akinek médiabirodalma sokat tett Vlagyimir Putyin hatalomra jutásáért. Az orosz elnök azonban hamarosan komoly vetélytársat látott benne, és már Nagy-Britanniában élő Berezovszkijt többször megvádolta azzal, hogy ő szervezi és támogatja a hazai ellenzéket. Az üzletember holttestét kertjében találták meg felakasztva, és öngyilkosságnak állították be az esetet, hivatkozva Berezovszkij depressziójára és kijelentéseire, mely szerint „belefáradt a harcba.” A kételyek azonban azóta sem oszlottak el, sőt, csak erősödtek akkor, amikor 2018 márciusában megfojtva találtak rá londoni otthonában Nyikolaj Gluskovra, az Aeroflot orosz légitársaság volt igazgató-helyettesére. Gluskov közismerten jó barátja volt Berezovszkijnak.

hirdetés

Obretyeckij Volgográdban csinálta meg szerencséjét a Szovjetunió bukása után. Egy háztartási vegyszereket forgalmazó céggel futott fel, aztán létrehozta a Magnat Trade Enterprise-t, amely a Mars, a Nestlé és a Procter&Gamble hivatalos forgalmazó lett Oroszországban.

Barátja megemlékezett arról, hogy az üzletember mekkora futballrajongó volt, és híressé is vált egy fotó róla, amikor a 2008-as holland-belga rendezésű Európa-bajnokságon holland szurkolók között állt fel egy orosz zászlóval, amire Volgográd volt írva. De jó barátságban volt a Chelsea több sztárjával is. Szerette a rockzenét, egyik kedvence Ozzy Osbourne volt.

Obretyeckij egész családja Angliában él, két lánya és egy fia van. Fia, Ilja, immár brit állampolgár.