Az egészségügyi szakember szerint az állam „szisztematikusan üldözi el a saját rendszeréből az ott dolgozó egészségügyi dolgozókat, akik ugye a kereslet növekedtével a magánellátásban kötnek ki.”


"Azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam" - mondta Takács Péter államtitkár a Portfolio Private Health Forum 2023 konferenciáján.

Mondott még mást is az egészségügyért felelős államtitkár, amelyre felvonták a szemöldöküket a területen dolgozók, de ez volt az a mondat, ami például Dr. Kunetz Zsombornál is kiverte erősen a biztosítékot.

A Facebook-posztjában az egészségügyi szakember kiosztja az államtitkárt, akit félműveltnek is nevez, majd így folytatja:

Ez egy olyan egyszerű és alapvető közgazdasági fogalmakkal is jellemezhető, mint a kereslet-kínálat. Amely jelen esetben úgy értelmezhető, hogy az állami kínálat az egészségügyben nem tudja kielégíteni sem mennyiségében, sem minőségében a keresletet. Ezért a piac törvényeinek megfelelően ez a kereslet más alternatív úton fog megoldódni, ebben az estben a magánszolgáltatók segítségével. Minél alkalmatlanabb az ellátásra az állami rendszer, annál jobban fog megerősödni a magánellátás."

Kunezt szerint az állam persze nem áll meg itt, hanem sokat tesz azért is, hogy előbb-utóbb otthagyják a dolgozók a rendszert.

Éppen ezért a félművelt államtitkárnak sokkal inkább azon kellene dolgoznia, hogy ne legyen szükség ilyen erős magánellátásra, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak."

Kunetz szerint nem értelmezhető az az állítása sem az államtitkárnak, hogy "az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött."

"Ugyanis a magánszektor két területen erős az egészségügyben, az egyik a diagnosztika, és az egynapos sebészet ezen szolgáltatásokat, sokszor a végeláthatatlan várólisták, és/vagy a sokkal magasabb minőség miatti kényszerből veszik igénybe a betegek. Aki törvényszerűen kerülnek vissza az állami rendszerbe, amennyiben komolyabb problémájuk van. De ez nem a védőháló miatt van, hanem azért, mert a magánszolgáltatók kereslete eddig terjed.

Amennyiben sikerül még jobban szétbarmolni a félművelt államtitkárnak az egészségügyi ellátórendszert, úgy előbb-utóbb megjelenik majd a kereslet a magánszolgáltatók felé a teljes ellátást nyújtó intézmények iránt is.

Ebben az esetben pedig, már teljesen nyilvánvaló lesz, hogy hol van a védőháló a rendszerben, és nem az államnál!"


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!