A kormánytagok és államtitkárok fizetéséről Orbán Viktor dönt, a miniszterelnök a bérét egy jogszabály alapján kapja.


A magyar kormányban 2023-ban minden miniszter fizetése emelkedett havi bruttó 462 ezer forinttal – vette észre az RTL Híradó. Ezen kívül emelkedett az államtitkárok bére is, nekik havi bruttó 346 ezer 500 forinttal. Az emelések tavaly márciustól léptek életbe, de csak most hozták nyilvánosságra - írja az RTL.hu. A miniszterek és államtitkárok fizetéséről nem jogszabály, hanem miniszterelnök dönt.

Pintér Sándor fizetése januárban került ki a kormány honlapjára. Eszerint tavaly március 1-én bruttó 462 ezer forinttal nőtt a havi bére, jelenleg 3 094 800 forintot keres.

Az RTL Híradó kérdésére, hogy a többi miniszter is kapott-e fizetésemelést, Gulyás Gergely azt válaszolta a kormányinfón:

Az RTL Híradó megnézte a „politikai felsővezetők juttatása” című dokumentumokat, eszerint: minden miniszter kapott emelést, a 2 632 800 forintról 3 094 800 forintra, kivéve Nagy Márton, Csák János és Lantos Csaba, mert ők a 2022-es kormányalakítás óta havi bruttó 5 millió forintot keresnek. A miniszteri és államtitkári emelések havi csaknem 25 millió forintos többletkiadást jelentenek.

Az idei emelésről Orbán Viktor dönt, de eddig nem volt fizetésemelés - közölte Gulyás Gergely.

Az országgyűlési képviselők fizetése egy jogszabály alapján emelkedik majd 2024-ben, így havi bruttó 1,78 millió forint lesz. Ha a kormánytagok az eddigiek alapján kapnak emelést, akkor ők havi 464 ezer forintos fizetésemeléssel számolhatnak. Azok a miniszterek, akik képviselők is, havi bruttó 686 ezer forinttal vihetnek majd többet haza.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!