Közel 31 év börtönbüntetésre ítélték Carlos Arthur Nuzmant, a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) és a riói olimpia szervezőbizottságának volt elnökét, többek között azért, mert szavazatokat vásárolt az ötkarikás játékok rendezésének elnyeréséhez.

A 79 esztendős jogászt korrupció, bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és adócsalás vádjában találták bűnösnek, ezért 30 év 11 hónap börtönbüntetést szabtak ki rá.

Nuzmannak addig nem kell börtönbe vonulnia, míg a fellebbezését meg nem hallgatja a bíróság.

Nuzman, illetve további öt személy ellen 2017. október 17-én emeltek vádat vesztegetés, pénzmosás és pénzügyi szabályok megsértése miatt. Nuzmant azzal a gyanúval tartóztatta le a brazil rendőrség, hogy az ő segítségével kétmillió dollárnyi kenőpénzt utaltak át elsősorban afrikai NOB-tagoknak a 2016-os ötkarikás helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt.

A letartóztatás után a NOB a szervezetben betöltött minden tisztségéből felfüggesztette Nuzmant, aki a nemzetközi bizottság tiszteletbeli tagja volt, illetve a 2020-as tokiói játékok előkészületeit felügyelő bizottságban tevékenykedett.

Börtönbüntetést szabtak ki az ügyben a 2016 óta börtönben lévő Sergio Cabralra, Rio állam korábbi kormányzójára és további két személyre

Ők is részt vettek a vesztegetési folyamatban, amely során - mint Cabral két éve bevallotta - Lamine Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének és NOB-tagnak 1,5 millió dollárt fizettek, hogy Rio hét szavazatot kapjon a NOB 2009-es koppenhágai helyszínválasztó kongresszusán.

Később még 500 ezer dollárt fizettek Diack fiának, Papa Diacknak további három szavazat megszerzéséért.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!