A fideszes házelnök nem támogatja a svédek NATO-csatlakozását. Szerinte valakinek utolsónak is kell ratifikálnia a kérelmet.


Kövér László egy Indexnek adott interjúban fejtette ki álláspontját a svéd NATO-csatlakozásról. Az országgyűlés elnöke ebben többek között azt mondja: a török parlament kedd esti szavazása után sem érzi úgy, „hogy valami sürgetne bennünket, sőt, szerintem rendkívüli helyzet sem állt elő”.

Amikor megkérdezik tőle, hogy nem tartja-e kellemetlennek a kialakult helyzetet, a fideszes házelnök azt válaszolja, hogy „valakinek utolsónak is kell lennie”. Kövér László egyébként nem rejti a véka alá, hogy ő sem támogatja Svédország NATO-csatlakozását, több más fideszes politikussal egyetemben.

„Most éppen az egyik ilyen taggal beszél. De pontosítanék: én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat.”

A beszélgetésből az is kiderül, hogy miért helyezkedik erre az álláspontra a házelnök.

„Egyszerűen elég volt abból, hogy a hazánk unatkozó politikusok olcsó játéka legyen, akiknek éppen nem jut eszükbe semmi más, vagy éppen valamiről el akarják terelni a figyelmet, akkor Magyarországba törlik a sáros cipőjüket” – mondja Kövér László, majd a folytatásban kifejti, hogy szerinte „már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen”.

Amikor arról kérdezik, hogy mit kellene tennie a svédeknek, hogy meggyőzzék őt és a többi szkeptikus fideszest, Kövér László egy katonai szlenggel válaszol:

„Például érdemes lenne egymást komolyan venni. Vagy ön szerint mi könyörögjünk nekik, hogy ugyan már, tisztázzuk a problémákat? Ha használhatok katonai szlenget, nem vagyunk a csicskásai senkinek. Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében.”

Svédország NATO-csatlakozását már csak a magyar országgyűlés nem ratifikálta, holott a kormány többször kijelentette: nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják a bővítést. A török parlament kedd esti döntése után Orbán Viktor azonnal meghívót küldött a svéd miniszterelnöknek, de a külügyminiszter válaszában lesöpörte a magyar miniszterelnök invitálását.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!