Szél Bernadett képviselő korábban jelezte az Országgyűlés házelnökének, Kövér Lászlónak, hogy tartassa be Orbán Viktorral törvényi kötelezettségét.

2004-ben, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, egy olyan törvény született, ami előírja a mindenkori kormányfőnek, hogy az Európai Tanács üléséről be kell számolnia az Országgyűlés előtt.

Szél Bernadett szerint ezt a miniszterelnök évek óta nem tette meg.

Kövér László elismerte, hogy Orbán Viktor törvényt szegett. Ezután levelet írt a miniszterelnöknek, "kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását."

hirdetés

Mint arról a 24.hu beszámolt,

az országgyűlési törvény kérdéses pontja hatályát veszti egy kormánypárti törvénymódosítás nyomán,

amely "A Javaslat az Európai Tanács ülésének kimeneteléről szóló miniszterelnöki tájékoztatást előíró rendelkezést hatályon kívül helyezi" címen szerepel.

"Ezzel a kormány rendszeres beszámolási kötelezettsége az uniós ügyekről bizottsági szintre kerül" – írja a lap.

"Tipikus fideszes megoldás: törvényesítették a törvénytelenséget. Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal" – mondta ezzel kapcsolatban Szél Bernadett a 24.hu-nak.

FRISSÍTÉS – a Fidesz-frakció sajtóosztálya az üggyel kapcsolatban a következő közleményt adta ki:

"A miniszterelnök továbbra is tájékoztatja a parlamentet az Európai Tanácsban történtekről.

A 2004 óta tartó gyakorlat szerint a kormányfő csak a kiemelt jelentőségű tanácsi üléseket követően szólal fel napirend előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 5, Orbán Viktor eddig 9 alkalommal élt ezzel.

A változás annyi, hogy az Európai Tanács üléséről szóló tájékoztatást a továbbiakban az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat szabályozza.

Ez szintén a parlament előtt van és a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának speciális fajtájaként nevesíti az esetet, rendezetté téve a frakciók hozzászólási lehetőségét és a miniszterelnök viszonválaszát is.

Emellett az Európai Tanács ülései és a stratégiai jelentőségű uniós események előtt a kormányfő ezután is tájékoztatja az Európai Uniós Konzultációs Testületet, amelynek mások mellett tagja valamennyi parlamenti frakcióvezető."