Az Európai Parlament megszavazta, hogy Magyarország hibrid választási autokrácia. Az EP azt is megszavazta, hogy a férfiak szülhetnek.


- írta Twitter bejegyzésében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

The European Parliament voted that Hungary is a "hybrid electoral autocracy."

The @Europarl_EN also voted that men can give birth.

- Zoltan Kovacs (@zoltanspox) September 16, 2022

Mint ismert, az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta a Gwendoline-jelentést, ami azt jelenti: a testület hivatalos véleménye szerint Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel. 2014-ben Rui Tavares, míg 2018-ban Judith Sargentini készített hosszú jelentést Magyarországról, azonban eddig soha nem fordult olyan elő, hogy egy uniós szerv Magyarországot nem demokratikus országnak nevezze. A magyar kormány a vitán semmilyen módon nem képviseltette magát.

Önmagában a jelentésnek nincs következménye a bizottságra vagy a tanácsra nézve, politikailag viszont kifejezetten fontos, ugyanis bármikor leválthatja a bizottságot, így egy bizalmatlansági indítvánnyal nyomást tudnak gyakorolni a testületre. Ez a politikai nyomás vezetett oda, hogy a bizottság és a magyar kormány nagyon nehezen tud megegyezni a jogállami mechanizmussal és a helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatban is.

A Magyarország és az Unió közötti vitákról itt írtunk részletesebben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!