A pécsi Volvo-gate néven ismert 700 millió forintos csalásról szóló ügy keddi tárgyalásán Bánki Eriknek, a Fidesz országgyűlési képviselőjének is tanúvallomást kellett tennie a Kaposvári Törvényszéken - írta a 444.hu. Az ügyet részletesen a Szabad Pécs tárta fel többrészes cikksorozatában 2018 elején.


A pécsi buszbeszerzési botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor eredeti ajánlatnál több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo-buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz. Az árkülönbözet egy, a beszerzésben érdemi munkát nem végző közvetítőcégnél csapódott le. Az ügylet 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek. A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog és nyomozás indult előbb ott, aztán Magyarországon is.

Három ember került a vádlottak padjára, Paiger István Péter (a Tüke Busz korábbi vezérigazgatója) aki időközben elhunyt, Csengő András (Hollandia egykori tiszteletbeli konzulja) és egy bizonyos Paczek Endre Tibor. Utóbbi egy thaiföldi cég (a Taki Company Limited) képviselője volt, amelynek részére 172 millió forintnak megfelelő, a korrupt ügyeltből származó összeg átutalását kezdeményezték.

Paczek korábban ügyvezetői pozíciót töltött be egy németországi cégben, amelynek Bánki Erik volt a 91 százalékos tulajdonosa.

Bánki és a beszerzés politikai felelőse, az akkor már szintén országgyűlési képviselő Csizi Péter ráadásul épp a buszos tranzakció idején, 2015 áprilisában utazott Hollandiába.

A kaposvári bíróságon kedden erről is kérdezték Bánki Eriket, aki azt mondta, csak egy napra mentek ki kollégájával egy koncert miatt és gasztronómiai érdeklődés is vezette őket.A két országgyűlési képviselő ugyanakkor csupán tanúként kapott idézést.

A tárgyaláson részt vett Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki a Szabad Pécsnek azt mondta, feljelentést tesz a tanúvallomásban elhangzottak miatt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!