Donald Trump amerikai elnök a koronavírus-világjárványt váratlan fordulattal kínai vírusnak nevezte az egyik tweetjében, amivel rögtön diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és Kína között, írja a Guardian.

Mint fogalmazott,

az Egyesült Államok támogatni fogja mindazokat a vállalkozásokat, légitársaságokat és másokat, akiket érzékenyen érint a kínai vírus. Erősebbek leszünk, mint valaha!

The United States will be powerfully supporting those industries, like Airlines and others, that are particularly affected by the Chinese Virus. We will be stronger than ever before!

- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 16, 2020

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban többször is azt javasolta, hogy ne kösse senki a vírust Kínához vagy Vuhan városához, ahol először felbukkant az, elkerülve a diszkriminálást.

A kínai kormány eléggé fel is háborodott a bejegyzésen. Geng Shuang, a kínai külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, az amerikai elnöknek előbb a saját dolgaival kellene foglalkoznia.

Egyes amerikai politikusok megpróbálták stigmatizálni Kínát, amit elítélünk. Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy hagyjanak fel az aljas gyakorlattal

- fogalmazott.

Vuhanban egyébként hétfőn már csak egy megbetegedést regisztráltak.

Mongólia eredményesen félt a koronavírustól, így nem kellett megijednie, amikor megjelent

A Kínával hosszú közös határral rendelkező Mongóliában elenyészően kevés a fertőzött. Az ázsiai ország a példa rá, hogy kezdetben talán túlzónak tűnő megelőző intézkedésekkel is fel lehet készülni a járványra.

Kiemelt kép: Win McNamee/Getty Images/AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!