Kérjük - amennyiben turisztikai céllal tartózkodik az országban, illetve nyomós munka- vagy egészségügyi szempont nem indokolja az országban maradását -, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjanak Magyarországra történő hazajutásukról


- olvasható a római magyar nagykövetség az Olaszországban tartózkodó magyaroknak szóló felhívásában. Jelezték azt is, hogy az utazás megszervezésében a konzulátus nem tud segítséget nyújtani.

Márpedig a hazajutás nem lesz egyszerű, ugyanis a WizzAir és a Ryanair is leállította olaszországi járatait, így gyakorlatilag csak az autó, a busz és a vonat maradt a hazautazók elsődleges közlekedési opciója. A vírus terjedésére tekintettel azonban nem mindegy, hogy melyiket választják.

Falus Ferenc az autót ajánlja annak, aki Olaszországból útnak indul, viszont ők készüljenek arra, hogy Ausztria már megtiltotta a beutazást Olaszországból. A volt tiszti főorvos ugyanakkor némileg drámainak és ijesztőnek tartja a római magyar nagykövetség felszólítását. Szerinte mindenkinek egyedileg el kell tudnia dönteni, hol érzi magát biztonságban, és hol vannak a legjobb körülmények.

Ellenőrizni, de hogyan?

Arra a kérdésre, hogyan lehet ellenőrizni azokat, akik Olaszországból érkeznek, Falus egyetlen hatékony módot lát: ha a határon karanténba helyezik őket. Egyelőre az biztos, hogy - ahogy az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján elhangzott - szűrni fogják őket, megmérik a testhőmérsékletüket, és kikérdezik őket a határon.

Falus is azt javasolja az Olaszországból hazatérőknek, hogy két hétre zárkózzanak be a lakásukba, és ha bármilyen panaszuk van, telefonon értesítsék erről orvosukat.

A koronavírussal kapcsolatos híreinket ide kattintva lehet követni.

Kiemelt kép: Gianmarco Maraviglia/Bloomberg/Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!