Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő sajtótájékoztatón számol be a kormány döntéseiről.


Augusztus 21-án a kormány ülésezett, a következő döntések születtek:

  • A pozitív gazdasági eredmények folyományaként minden nyugdíjas 9000 forintos rezsiutalványt kap, a háromszor 3000 forintos bón március 31-éig használható fel gáz- és áramszámlára. Szeptember 30-ig érkezik meg, először Budapesten kézbesítik, majd vidéken kapják meg az idősek.
  • Év végén garantált a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés.
  • Aki január és július vége között legalább három hónapig állt közfoglalkoztatásban, 54 ezer forint kiegészítést kap. Gulyás Gergely szerint ezt is a gazdaság kiemelkedően jó teljesítménye teszi lehetővé, az egyszeri juttatás 99 ezer embert érint, a költségvetésnek összesen 9 milliárd forintba kerül.
  • Szeptember elsejáig a felsőoktatás az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül. A közoktatás viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, Maruzsa Zoltán államtitkár alatt marad. Az ITM-nél Bódis József irányítja majd a felsőoktatást.
  • Káel Csaba lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-étől, de megmarad posztja a Művészetek Palotája igazgatójaként is.
  • A 2020-as férfi kézilabda-Eb-re épülő, 20 ezer fős csarnokkal kapcsolatban a kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy a héten fognak beérkezni a árajánlatok, de 101,5 milliárd forintnál nem kerülhet többe a kivitelezés.
  • Gulyás Gergely állítja: sajtóhírekkel ellentétben a területi közigazgatásban nincs létszámstop. A központi közigazgatásban pedig ahol legalább fél éve betöltetlen egy pozíció, azt csak kormányzati engedéllyel lehet betölteni. Az alapelv az, hogy kevesebb ember, magasabb szinten és magasabb bérért dolgozzon.

Cikkünket frissítjük.

Kiemelt kép: Soós Lajos/MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!