Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember 30-ig kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas, ami 31-ig lesz felhasználható, és a gáz-, illetve az áramszámlát lehet majd kifizetni belőle - ezt Gulyás Gergely jelentette be a pénteki Kormányinfón.

A kormányrendelet szerint az utalványra az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is jogosultak, így nagyjából 2,6 millió ember kapja majd meg.

Közölték azt is, hogy a jogosultak körét a kormányrendelet részletezi, de jogosultak többek között a 2019 májusában ellátásban részesülő öregségi nyugdíjasok, özvegyi nyugdíjasok, a szülői nyugdíjat, árvaellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti, rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát kapók.

Megválaszolatlan kérdések azonban így is felmerültek a témában.

Az egyik leggyakoribb az, hogy mit kapnak azok a nyugdíjasok, akik egy fedél alatt élnek a családtagjaikkal, és nem az ő nevükön van a rezsiszámla?

Gyakori jelenség ugyanis, hogy a nagyszülők közös háztartásban élnek gyermekeikkel, unokáikkal és a számlákat sok esetben a fiatalabb, aktív dolgozó családtagok fizetik és intézik.

Mivel nincs a nevükre iratva a gáz-, vagy villanyszámla, ezért elméletileg elesnek a lehetőségtől, az mfor.hu azonban rávilágít a jogszabály szövegének egy részletére, mely szerint nem kötik ki, hogy csak az utalványra jogosultak nevén lévő számláknál lehet felhasználni az összeget.

"A rezsiutalvány a szolgáltatásért fizetendő, természetes személy fogyasztót terhelő számla kiegyenlítésére használható fel"

- írják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>