A magyar származású szociológus a '90-es végén szakított a kommunizmussal, mert rájött, hogy a liberális eszmék fontosabbak. Pár éve viszont már Orbán Viktor politikáját védte.


Előbb kommunista, majd liberális eszméket vallott korábban Frank Füredi magyar származású angol szociológus, aki a Matthias Corvinus Collegium (MCC) nemrég létrehozott brüsszeli intézetét vezetheti - írja a 24.hu. Az intézmény kuratóriumának elnöke szerint azonban ennek ellenére megkérdőjelezhetetlen az alkalmassága.

A cikkben emlékeztetnek, hogy Frank Füredi 1973-ban hozta létre a Forradalmi Kommunista Csoportot, miután kizárták a brit Nemzetközi Szocialisták nevű formációból. Ezután

Füredi nem csak vezetője, hanem fő ideológusa is volt a pártnak.

A párt 1988-ban hozta létre a Living Marxism című havilapot, és könyveket is kiadtak: Lenin, Karl Marx és Friedrich Engels műveit is publikálták.

Füredi csak az 1990-es évek második felében szakított a kommunizmussal, egy 2007-es Magyar Narancsnak adott interjújában erről azt mondta: „rádöbbentem, hogy sokkal fontosabbak a liberális eszmék”.

Frank Füredi a Kenti Egyetemen tanított, és mára az egyik legjelentősebb angol szociológussá nőtte ki magát, aki sokat szerepel az angol médiában. Az utóbbi években pedig többször hívták Magyarországra is előadni, A célkeresztben: Magyarország című könyvében pedig Orbán Viktor politikáját védelmezte.

Vélhetően ezek miatt kérhette fel az MCC a brüsszeli irodája vezetőjének.

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának vezetője a 24.hu-nak küldött válaszában azt írta az üggyel kapcsolatban:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!