Bizonyos – és általában bosszantó – emberek szeretnek azzal dicsekedni, hogy a partner számukra mindennel felér, mintha egy 100%-os biztosíték lenne arra, hogy tökéletes és egészséges a párkapcsolatuk.

Vannak olyan dolgok, amelyeket nem feltétlenül kell megosztani a partnereddel - például azt, hogy az a srác, aki mindig elrontja a nevedet a Starbucks rendelésednél, igazából szerinted nagyon helyes.

Valójában teljesen normális, és nagyon gyakori, hogy az embereknek megtetszik valaki, még akkor is, ha a legboldogabb párkapcsolatban élnek. De ha az érzéseid nem múlnak el, és akár meg is tennél valamit a kiszemeltedért, akkor lehet, hogy eljött az idő, hogy feltedd magadnak a kérdést: „tényleg boldog vagyok a párkapcsolatomban?”

1

Milyen érzelmeket engedhetsz meg magadnak, amikor kapcsolatban vagy? Rachel Sussman New York-i terapeuta és párkapcsolati szakértő elmondta a Cosmopolitannek, hogy mit érdemes tenni, ha ilyen helyzetbe kerülsz.

Nem mindegy, hogy mennyire tetszik valaki. Nagyon sokféleképpen megmozgathat benned egy idegen valamit, hiszen lehet, hogy csak egy pármondatos flörtről van szó, de lehet, hogy valaki olyanról, akivel már többször is együtt dolgoztál kettesben.

Sussman szerint az első esetben teljesen normális és ártalmatlan a dolog. „Emberként nagyon vizuális típusok vagyunk. Szeretjük a művészeteket és csodáljuk a szépséget. És nincs semmi rossz abban, ha áhítattal nézünk egy szép emberre az utcán.” Sőt, a terapeuta szerint semmi probléma nincs egy kis flörtöléssel sem, például a helyes baristával. A flörtölés jó dolog, és magabiztossá tesz.

De a flörtölés hamar átmehet valami olyan dologba, amit egy monogám kapcsolatban már nem engedhetsz meg magadnak. Például, ha nagyon megtetszik az egyik munkatársad vagy bárki, akit majdnem mindennap látsz, akkor teljesen mást jelent az, hogy megállapítod, hogy valaki helyes és néha flörtölsz vele. Hamar kialakulhatnak sokkal mélyebb érzelmek is köztetek, ami problémát fog jelenteni a párkapcsolatodban.

A párkapcsolati szakértő szerint az aranyszabály az, hogy ha stresszt okoz a dolog, és nem tűnik úgy, hogy hamar el fog múlni a fellángolás, húzódj kicsit vissza és vizsgáld meg a kapcsolatodat.

Tényleg olyan boldog vagy, mint amilyennek beállítod magad? Történt valami mostanság, ami változást hozott a kapcsolatotokba és eltávolodtatok egymástól? Sussman azt meséli, hogy egy új állás, egy új képzés megkezdése, vagy egy költözés is okozhat ilyet. Hiszen a partnered úgy érezheti, hogy elhanyagolod őt, és kevesebb figyelmet kap, mint korábban. Vagy ha már sok ideje együtt vagytok és a helyes barista állandóan a fejedben motoszkál, akkor ez annak is lehet a jele, hogy megváltozott az ízlésed és a személyiséged, és talán már nem illetek annyira össze a pároddal, mint régebben. Sussman azt mondja, hogy a flört sokszor csupán a jéghegy csúcsa, és ha valaki megtetszik, meglehet, hogy a párkapcsolatoddal nem vagy megelégedve.

Fontos lehet az is, hogy ne hamarkodd el a dolgot. Ne rohanj haza és mondd el a párodnak, hogy megtetszett a kávézóból a srác (kivéve persze, ha olyan kapcsolatban vagytok, ahol megosztjátok egymással ilyeneket), hanem próbáld meg egyedül végiggondolni a dolgot először. Sussman szerint a legtöbb ilyen érzés ártalmatlan, de a párodnak ettől még nehéz lehet feldolgozni a kikacsintást és továbblépni.

De ha úgy érzed, hogy nem tudod kiverni a fejedből a kiszemelted, akkor el fog jönni az az idő, hogy leülj a pároddal és megbeszéljetek a dolgot.

Sussman azt is elmondta, hogy ezek a kis kalandok mindig megtörténnek - azoknál a pároknál is, akik már évtizedek óta együtt vannak, és olyan párokkal is, akik egy hónapja randiznak. Az utóbbi kategóriában szerinte fontos megkérdezi önmagadtól, hogy vajon még mindig ‘szingli üzemmódban’ vagy-e, és csupán nehéz átállnod a monogám életre. Vagy talán ez alatt az egy hónap alatt rájöttél, hogy mégsem szeretnél párkapcsolatban lenni?

Ha ez a helyzet – egyszerűen lépj ki belőle! A tanácsa az, hogy játssz tovább, menj randizni és ess bele mindenkibe egy picit, akit arra méltónak tartasz.

Képek: Pexels.com



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!