A vizsgálat eredményeként további vámok jöhetnek a kínai elektromos járművekre. A beszállítókat és az alkatrészgyártókat is célba veszik.


Ursula von der Leyen szerdán az unió állapotát értékelő strasbourgi beszédében bejelentette, hogy szubvencióellenes vizsgálatot indít a kínai elektromos járműgyártók ellen - írja a Portfolio.

A portál uniós forrásoktól úgy értesült, hogy a vizsgálat elindítását Emmanuel Macron francia elnök már hetek óta követelte, brüsszeli pletykák szerint azért cserébe, hogy támogassa Von der Leyen újraválasztását a bizottság élére.

A szubvencióellenes vizsgálat során a kínai e-autók behozatalánál megnézik az árakat, a gyártók állami támogatásait, valamint azt, hogy mely uniós országokat ér a kínai támogatások miatt jelentős kár. A Portfoliónak nyilatkozók szerint a vizsgálat átfogó lesz, amely potenciálisan további vámok kivetéséhez vezethet a kínai elektromos járművekre.

Az Unió legnagyobb problémája, hogy amíg az európai autógyártók szinte semmilyen állami támogatáshoz nem juthatnak a szigorú szabályozás miatt, addig a kínai gyártók szinte korlátlan pénzekhez férnek hozzá, sőt Peking gyakran hatalmas központi megrendelésekkel javítja a financiális helyzetüket.

Jelentős hazai támogatásokhoz jutott a debreceni akkumulátorgyárat építő CATL is, amely esetében a magyar kormánytól kapott 800 millió eurós támogatást már eleve vizsgálta az Európai Bizottság.

A Bizottság álláspontja szerint a kínai autógyártók és beszállítók azért tudják csökkenteni az áraikat, mert állami támogatással fedezik a veszteségüket vagy finanszírozzák a bővítéseiket, ami olyan előnyt jelent az európai piacon is, hogy Európában kivéreztetheti az iparági szereplőket.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!