A magyar diákok harmada annyira gyenge, hogy nehéz elképzelni, hogy betanított munkán kívül bármi másra alkalmasak legyenek.


A korábbiakhoz képest is jelentősen csökkentek a magyar tanulók pontszámai a legújabb kompetenciamérésben, komoly baj van a szövegértési képességekkel – írja legújabb számában a nyomtatott HVG.

2008 (a sztenderdizált mérések kezdete) óta nem született annyira gyenge eredmény, mint a 2022-es felmérésnél. A nyolcadikosoknál és a tizedikeseknél ezen belül is különösen nagy volt a visszaesés.

– írja a lap, kiemelve, hogy egyértelműen látszik a Covid alatti távoktatás negatív hatása is. A tizedikeseknek az egyharmada nem érte el az alapszintet – nehéz elképzelni, hogy ők később hogyan tudnának betanított munkán kívül másra alkalmassá válni, fogalmaz a HVG.

Óriásiak a regionális különbségek is: Budapest is visszaesett ugyan, de így is sokkal jobb eredményeket hoz, mint az ország többi része, a Nyugat-Dunántúl is rendben van, de például szövegértésből a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikosok átlaga nem éri el azt a szintet sem, ahol országos átlagban hatodikban kellene tartani.

A magyar érettségit egyébként épp a jövő évben alakítják át drasztikusan: a szövegértésre és gyakorlati szövegalkotásra kevésbé alapul az új rendszer, ami eltolódik a korszerűtlenebb lexikális tudás irányába.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!