Közleményben szállt bele a jegybank a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökébe. Véleményük szerint Parragh legutóbbi kijelentései az MNB ingatlanjainak einstandolásáról hemzsegnek a tárgyi tévedésektől.


Sajtóközleményben reagált a Magyar Nemzeti Bank Parragh László nyilatkozatára, amelyben meggondolandónak nevezte, hogy az állam einstandolja az MNB ingatlanait a veszteségei ellentételezésére.

Az MNB sajnálattal vette tudomásul, hogy Parragh László immáron sokadik éve támadja a jegybank politikáját, ráadásul ezt a kellő szakmai tudás hiányában és minden előzetes tájékozódás mellőzésével teszi. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke véleményük szerint már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és a jegybank tevékenységéről. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket.

A jegybank szerint Parragh legújabb kijelentései ismét hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, egyértelműen alátámasztva hozzá nem értését.

- tették fel a kérdést.

Azt is hatalmas félreértésnek nevezték, hogy a jegybanki veszteség döntő része külföldi befektetők zsebébe került, és ez a pénz elégett. Ezzel ellentétben ennek a veszteségnek a nagy részével szemben a hazai gazdasági szereplők nyeresége áll. Egyrészt az MNB monetáris politikai eszközeivel közvetlenül hazai intézményekkel áll kapcsolatban, a jegybanknál elhelyezett likviditásukra nekik fizet kamatot, amiből azok ügyfelei, így a hazai vállalkozások és a lakosság is részesülnek. Másrészt az MNB a belföldi szereplőknek juttatott forrásai, így például az NHP-hitelek vagy az állampapírok alacsony fix kamatozása éppen a hazai vállalatoknak és az államnak jelentenek kamatmegtakarítást a magas infláció miatt szükségszerűen magasabb kamatkörnyezetben.

A jegybanktörvény ugyanis világosan fogalmaz: „az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása”, ez a mondat azonban nem azt jelenti, hogy elsődlegesen vagy kizárólagosan a jegybank feladata lenne az árstabilitás elérése. Minden hazai gazdasági szereplőnek, így az elméletileg Parragh által képviselt vállalkozásoknak is érdeke és ezért feladata, hogy az árstabilitást mielőbb elérjük, mert az infláció megeszi a növekedést. Másrészt az a feladat, hogy a jegybanknak az árstabilitás elérése a célja, semmit nem mond az infláció okairól: nem a tűzoltón kell számonkérni, hogy miért ütött ki a tűz.

A közlemény végén arra kérték az MKIK elnökét, hogy a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a vélemény-nyilvánítástól vagy pedig csak a tények ismeretében tegye azt meg, így elkerülhetőek lennének az olyan abszurd kijelentések, amik a jegybanki mandátum és működés ismeretének teljes hiányára utalnak.

(via 24.hu)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!