Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy négygyermekes nagykanizsai férfi ellen, aki éveken át szóban és tettleg is bántalmazta feleségét és közös gyerekeiket. Kiskorú fiait több esetben is elkergette otthonról.


A pár 1995-ben házasodott össze. A kapcsolatukból négy, jelenleg 7 és 24 év közötti gyermek született. A szülők viszonya egy idő után megromlott az apa munkanélkülisége, és labilis mentális állapota miatt. Az 50 éves férfi a betegsége miatt mindenkiről rosszat feltételezett, és dühkitörései voltak.

Kiszámíthatatlan viselkedése miatt a család folyamatos félelemben élt. Előfordult, hogy a lánya kihívta a rendőröket, mert az apja tört-zúzott a lakásban. Az anya négy évvel ezelőtt albérletbe költözött a gyerekekkel, de a férje ott is fenyegette őket. Előfordult, hogy az óvodába együtt autózva a nőt minden előzmény nélkül megütötte, majd kidobta a mozgó járműből.

A történtek miatt a Nagykanizsai Járásbíróság 60 napra megelőző távoltartást rendelt el a férfival szemben,. Az anya azonban kötődött a férjéhez, ezért visszaköltözött hozzá a gyerekekkel. Később felnőtt gyermekeik elköltöztek, a férfi viselkedése azonban nem változott.

A férj és a feleség hol együtt élt, hol szétköltöztek. Az anya egy időben külföldön vállalt munkát, a gyerekeket pedig a férjére hagyta. A megyei kormányhivatal nagykanizsai gyámügyi osztálya családgondozót és esetmenedzsert rendelt ki a gyerekek mellé, az apa azonban a szakemberekkel szemben is agresszív magatartást tanúsított.

Elhanyagolta a rábízott gyerekeket, koloncnak nevezte őket, és rendszeresen meg is verte. Többször felügyelet nélkül hagyta a kisfiúkat, illetve az óvodában is folyamatosan konfliktusai voltak a nevelőkkel. Nem egy esetben rendőrök keresték meg az apát, vagy ők vitték haza az egyik gyereket, aki a szülője keresésére indult.

A kiskorúakat többször elzavarta otthonról, a gyerekek ilyenkor a rokonaikhoz menekültek. A vádirat szerint a férfi a magatartásával súlyosan veszélyeztette gyermekei érzelmi-értelmi fejlődését.

Fotó: Illusztráció/ MTI Lakatos Péter


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!