Ha az elvárt mértékben sikerülne visszaszorítani a szennyező gázok kibocsátását, akkor sem lehetne már elkerülni, hogy 2050-re teljesen jégmenetsek legyenek a nyarak az Északi-sarkon.


Nagyjából egy évtizeddel az előre jósoltnál hamarabb olvadhat el az Északi-sark jégtakarója, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat – írja a CNN a Nature folyóiratban megjelent tanulmány alapján.

A tudósok szerint mindez egy újabb megkérdőjelezhetetlen jele annak, hogy gyors ütemű klímaváltozás zajlik, aminek fő oka, hogy a világban tovább folytatódik a szennyezőanyagok nagymértékű kibocsátása.

De ha a világ akár jelentős mértékben csökkenti is a bolygót terhelő szennyezések kibocsátását, 2050-re akkor is jégmentes nyarak várhatóak.

A kutatók 1979 és 2019 közötti adatokat és változásokat elemezték, ezeket pedig összehasonlították a különböző műholdadatokkal és éghajlati modellekkel, hogy felmérjék, hogyan változott a sarkvidéki tengeri jég.

„Meglepődve tapasztaltuk, hogy nyáron jégmentes sarkvidék lesz, függetlenül attól, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentésére törekszünk – erre nem számítottunk” – fejtette ki Szeung-ki Min, a dél-koreai Pohangi Tudományos és Technológiai Egyetem professzora.

A sarkvidéki jég télen felhalmozódik, majd nyáron elolvad, és jellemzően szeptemberben éri el legalacsonyabb szintjét, mielőtt a ciklus újra elkezdődik.

Az elmúlt évtizedekben az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegedett, mint a világ többi része. A NASA szerint a térségben már most is gyors ütemben csökken a tengeri jég: a szeptemberi időszakban évtizedenként 12,6 százalékkal zsugorodik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!