Egy 26 éves, Nepálból származó férfit kiutasíthatnak Ausztráliából, mivel még 2021-ben rajtakapták, ahogy hajnalban a kihalt utcán egyedül maszturbált az autójában - írja az ausztrál ABC News honlapja.

A 2015 óta Tasmaniában élő férfi a sziget fővárosában, Hobartban dolgozott ételfutárként, amikor az egyik éjszakai műszakja után úgy érezte, tökéletes helyet talált az egyszemélyes légyottjához a főváros Rosny Park nevű elővárosában egy kihalt útszakaszon. Azonban az örömét beárnyékolta, hogy rossz helyen parkolt le, és odament hozzá egy önkormányzati alkalmazott, aki figyelmeztetni akarta erre.

Mivel a megdöbbenéstől nehezen szóhoz jutó önkormányzati alkalmazott az ablakon való bekopogás után csak annyit kért tőle, hogy hajtson el, ezért elsőre úgy tűnt, nem lesz nagyobb baja a dologból.

De persze a futárt később elfogták, a tasmaniai közösségi büntetés-végrehajtási intézet kockázatértékelése pedig arra jutott, hogy a férfi esetében közepes a bűnismétlés esélye, ezért akár ki is toloncolhatják az országból.

A fiatalember ügyvédje, Dinesh Loganathan két független klinikai pszichológust, Dr. Grant Blake-et és Dr. Emma Collinst kért fel, hogy alkossanak professzionális véleményt az ügyfeléről, akik mindketten cáfolták a bv-jelentést, mondván, a férfi esetében alacsony a bűnismétlés kockázata. Azonban a büntetés-végrehajtási intézetet ez nem hatotta meg.

Két okleveles klinikai szakpszichológusunk van, akik jelentést nyújtottak be a bíróságnak arról, hogy a Static-99R-t [a kockázatfelmérő eszközt] soha nem lett volna szabad beadni [a férfi ügyében], hibás volt az alkalmazása

- mondta az ételfutár védője az ügyet tárgyaló bírónak, majd arról beszélt, hogy a panaszát elutasító büntetés-végrehajtási szervek nemcsak ügyfele esetében jártak el túl szigorúan egy apró kihágás miatt, hanem egy rendszerszintű, bevándorlókat érintő kérdésről van szó - ami az egyik szakértő, Dr. Blake szerint is nagyon problémás.

"Ez etikátlan, elfogadhatatlan gyakorlat. Ez nem folytatódhat" - zárta védőbeszédét Loganathan.

Ausztrália kitoloncolási törvényei a nyugati világ legszigorúbbjai közé tartoznak. A Guardian szerint amióta a szövetségi kormány 2014-ben bevezette a migrációs törvény 501-es szakaszát - melynek értelmében a nem állampolgárok számára megtagadható a vízum, ha nem felelnek meg egy "karaktervizsgálaton" -, mintegy 10 ezer embert toloncoltak ki.

2019-ben a kormány megerősítette ezeket a törvényeket a "kijelölt bűncselekmények" új szakaszának hozzáadásával, ami miatt a korábbinál több bevándorló bukott meg a teszten. 2020-ban és 2021-ben pedig összesen 946 vízumot töröltek az 501-es szakasz alapján. A belügyminisztérium honlapja szerint a leggyakoribb ok a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények voltak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!