Már nem mehet saját vállalatának gamma sugársterilizálójának közelébe az egyszer használatos orvosi eszközöket és műtéttechnikai termékeket gyártó Dispomedicor Zrt. elnök-vezérigazgatója. Nagy Antal a 24.hu-nak azt mondta: az állami felszámoló által hozott biztonsági őrök elfoglalták a cég termékeinek fertőtlenítésére használt nagy értékű nukleáris berendezést, őt pedig lényegében kitiltották az üzemegységből.

A korlátozó intézkedést a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hozta, amely nagy erőkkel, közel húszfős csapattal vonult ki a debreceni vállalathoz, miután a Dispomedicort a kormány június végén rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű céggé nyilvánította. A Debreceni Törvényszék a rendelet megjelenését követően "levette" az eljárásról az addigi felszámolót, és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. kezébe adta az ügyet.

A Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint a kiemelt besorolással az volt a kormány célja, hogy "reorganizációhoz szükséges" lépéseket tegyen a nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalat ügyében, Nagy Antal viszont attól tart, hogy nem a 70 alkalmazottal működő cég életben tartása, hanem a cégvagyon megszerzése a cél - miként azt a HVG is megírta.

A 24.hu márciusban írt arról, hogy a steril orvosi eszközök, biztonsági injekciós tűk és műtéti szettek gyártására szakosodott vállalat is azok közé a cégek közé került, amelyekhez az operatív törzs - nemzetgazdasági fontosságuk miatt - katonai kapcsolattartókat küldött a koronavírus-járvány kezdete után.

Csődben lévő vállalat is bekerült a kormány által kijelölt stratégiai cégek közé

Az egyszer használatos fecskendőket gyártó vállalatot az egészségügyben uralkodó fizetési fegyelmezetlenség küldte padlóra.

A Dispomedicor több mint fél évszázados múltra tekint vissza, és az egyik legjelentősebb magyar hátterű szereplő az ágazatban. A cég forgalma néhány éve még meghaladta az évi 4 milliárd forintot, 250 munkavállalója volt, ám a koronavírus-járvány kitörésének idején már hónapok óta csődeljárás alatt állt. Az egyik kereskedelmi bankkal zajló vitájukban az operatív törzstől is kértek segítséget, de akkor nem érkezett válasz a budapesti központból. A bíróság június elején rendelte el a felszámolást.

A kormány viszont július 20-án beszállt a pénzügyi gondokkal küzdő vállalat ügyébe, de Nagy Antal szerint rossz helyre "címezte" a rendeletet: a Dispomedicor Zrt. "csődeljárás alatt" elnevezésű cég ugyanis jogilag már nem létezett, amikor a Magyar Közlönyben közzétették a dokumentumot. A cégnek július közepétől Dispomedicor Zrt. "felszámolás alatt" a hivatalos neve. Ez ugyan apró problémának tűnhet, de a cégjog nem véletlenül tesz különbséget a két jogi állapot között, más szabályok vonatkoznak a felszámolásba került cégekre. Nagy szerint a Debreceni Törvényszék gazdasági kollégiuma jogszerűen nem "javíthatta volna ki a rendeletet" az alapján, hogy "biztos erre gondolt a kormány", ezért úgy véli, jogsértő volt az állami felszámoló kijelölése, így a Nemzeti Reorganizációs Kft. jelenleg nem vehetne részt az eljárásban. A vállalatnak elmondása szerint nincs lehetősége felülvizsgáltatni a bíróság döntését.

A kormány a nyár elején tette lehetővé, hogy államosíthassák a csődbe ment stratégiai cégeket. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára módosították a csődtörvényt, amely most már úgy szól: az adós vagyonának értékesítésekor az államot elővásárlási jog illeti meg.

A stratégiai cégnél indított eljárásról megkérdeztük a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Fotó: Dispomedicor Zrt. gamma sugársterilizáló berendezés


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!