Lesz Vuhan előtt és Vuhan után, mert már soha nem lesz még egyszer olyan sem az ellátórendszer, sem a társadalom, mint Vuhan előtt


- mondta Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökségi tagja a társaság csütörtöki, online kongresszusán a Medical Online tudósítása szerint.

Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője közölte: az ellátórendszer már túlcsordult, valamint jelezte, hogy már nincs tartalék a rendszerben, az ország három pontján lévő intenzív osztályától pedig azt a választ kapta, hogy mindegyik telített.

Orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél - jelentette ki Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke. Mint mondta: priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük.

Az ajánlás szerint a döntéskor a haszonmaximalizálás elve szerint kell eljárni, figyelembe véve nemcsak a Covid-os, hanem az intézményben, régióban, vagy akár az ország valamennyi intenzív osztályán kezelt valamennyi, súlyos állapotban lévő beteget. A döntésben nem lehet figyelembe venni a beteg anyagi helyzetét, korát, fogyatékosságát, nemét, rasszát, vallását, ismertségét, a pénz elfogadása ilyen helyzetben pedig bűncselekménynek minősül

- szögezte le Hegedűs Zsolt.

Lovas András hangsúlyozta, hogy mivel egyre több fertőzött érkezik a kórházakba, fontos, hogy a döntések szakmai alapon szülessenek meg, és a lakosságnak is egyértelmű legyen, milyen etikai elvek és tudományos alapok mentén történik az ellátás.

Ráadásul az intenzív ellátásban rendelkezésre álló kapacitásokat tovább szűkíti, hogy a nem Covid-ellátásra kijelölt osztályokon is vannak olyan betegek, akiknél már nem mutatható ki a koronavírus, de az állapotuk miatt intenzíví ápolásra szorulnak. Hozzátette, hogy a koronavírusos betegek ellátásához műszakos beosztás mellett dupla személyzetre van szükség, hiszen a szakdolgozóknak, a védőfelszerelés viselése miatt, folyamatosan váltaniuk kell egymást. Az ápolók közül pedig egyre többen megfertőződnek, így kiesnek a munkából.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!