Veled történt már hasonló? Megelőzhető, hogy ne bukjunk egy vagyont, ha lába kél a pénztárcánknak? És mi köze ennek a bankkártya-terminálokhoz? Következzen négy tanulságos történet!

Ha velünk nem is, ismerőseinkkel biztosan megtörtént már, hogy valaki elvesztette az értékeit, vagy ellopták a pénztárcáját. Ilyenkor a kezdeti pánikreakciót hamar felváltja az ésszerű gondolkodás: keresés, feljelentés, kártyaletiltás. A most következő négy történet között akad, ahol nagyobb volt a kár, de van olyan eset is, amikor valaki egy okos húzással meg tudta menteni a pénzét.

Sebestyén épp egy nyári munkából ment haza, vidékre egy távolsági busszal, és leszálláskor vette észre, hogy nincs nála a pénztárcája. A sok holmi cipelése között valószínűleg már felszálláskor kilopták a nadrágja oldalzsebéből. A kár több mint 70 ezer forint volt, a héten kapott fizetése, amit aznap vett fel a bankautomatából. Minden követ megmozgatott, hogy megtalálja a tárcáját, de nem került elő. Bankkártyáját nem tiltotta le, mert be volt állítva, hogy kapjon sms-t, ha valahol vásárolnak vele, és azt gondolta, hogy ha majd kap értesítést egy tranzakcióról, akkor elindul oda, ahol a vásárlás megtörtént, és elkapja a tolvajt. Ez nem történt meg, de a pénztárcáját sem kapta vissza, minden iratát újra kellett igényelnie. Amikor az utolsó iratát is kézhez kapta, felhívták, hogy megtalálták a pénztárcáját a következő megállóban a földön, sárosan.

A kártya benne volt, azt nem vitték el – valószínűleg inkább biztosra mentek, hogy ne legyen lekövethető, merre járnak, ezért sem vásároltak vele. Sebestyén elmondása szerint azóta is főleg kártyával fizet, és nem hord magánál ennyi készpénzt. Akkor is csak azért volt nála ennyi, mert éppen levette a fizetését.

Kata pár éve egy népszerű budapesti szórakozóhelyre ment a barátaival. Mivel tudták, hogy ott kártyával nem lehet fizetni, a társaság minden tagja levett készpénzt a buli előtt. Már jó ideje táncoltak, amikor hajnali 2-kor Kata elment a mosdóba, és meglepetten konstatálta, hogy nincs a kistáskájában a pénztárcája. Azonnal kiment az utcára, felhívta a bankját és letiltotta a kártyáját.

A rendőrség felé is jelentette a lopást, hogy ha esetleg többen is bejelentenek hasonlót erről a helyről, akkor ki tudják vizsgálni az esetet. Ezután visszament a ruhatárba, és megkérdezte, hogy nem találtak-e esetleg egy tárcát. Szerencsére meglett, valaki leadta, de az összes készpénzt, több mint 10 ezer forintot elloptak belőle. Visszahívta a bankot, hogy meglett a kártya, ahol azt javasolták neki, hogy ilyenkor érdemes azért újat rendelni. Kata azóta nem megy erre a szórakozóhelyre, és senkinek sem ajánlja.

Zsófi pénztárcáját Budapesten, a 7-es buszon lopták ki a hátizsákjából. Ketten voltak az elkövetők, az egyikőjük lefoglalta őt azzal, hogy megkérdezte hány óra, csevegett vele, addig pedig a másik belenyúlt a táskájába. Persze Zsófi csak utólag rakta össze, hogy így történt.

Már csak azért is, mert ha ilyen eset történik, a bankkártyáját egyből le tudja tiltani. Természetesen most is rögtön így tett. Zsófi pénztárcáját végül hetekkel később találták meg egy kukában, minden iratával együtt, csak a kevés készpénz hiányzott belőle.

Hanna táskáját jó pár éve lopták el egy temetőben, kora este, az autójának hátsó üléséről, ráadásul úgy, hogy a nagymamája is a kocsiban ült. A tolvajnak az az öt perc elegendőnek bizonyult, amíg Hanna távolabb volt. Elkezdték keresni a táskát, de persze már bottal üthették a nyomát. Letiltotta a bankkártyáját, és elment a rendőrségre feljelentést tenni.

Nem tartott magánál sok készpénzt, de a táskában volt üdülési csekk, BKV bérlet, pendrive, egy vadonatúj okostelefon, és még a lakáskulcsa is. Egy héttel később, hatalmas hercehurca után, amikor Hanna már elkönyvelte, hogy az összes iratát újra kell készíttetnie, kapott egy telefonhívást, hogy leadták a táskáját a temető kapujánál. Az ott dolgozók azt mondták, hogy ez gyakran előfordul, mert a táskákat általában nem viszik magukkal a tolvajok. Végül a telefonját és a bankkártyáját érdekes módon nem vitték el, de akár sajnos még így is jelentős volt. Annak minden esetre örült, hogy a pénzéhez nem férhettek hozzá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!