Hupej tartomány egészségügyi hatóságai által készített, belső felhasználásra szánt dokumentumokat tett közzé a CNN, amelyek alapján hosszasan taglalják, hogy Kína hamis számokat kommunikált a koronavírus terjedésével kapcsolatban.

A cikkben hosszasan kifejtik, hogy

a fertőzöttek és a halálesetek számában általában háromhetes csúszás volt a valósághoz képest: így Hupej tartományban már valószínűleg december elején sok megbetegedés volt, csak eltitkolták.

De a 117 oldalnyi dokumentumból az is kiderül többek között, hogy már a kezdetektől minden lehetséges statisztikát lefelé kerekítettek.

Február 10-én például a CNN cikke szerint 5918 megbetegedés helyett csak 2478-at jelentettek, vagyis a megbetegedések több, mint felét eltitkolták.

hirdetés

A lap szerint viszont a dokumentumok nem csak csalást bizonyítják, hanem azt is, hogy a járvány kitörésekor a kínai hatóságok lassan kapcsoltak.

A járvány elejétől voltak már olyan találgatások, amelyek szerint Kína kozmetikázta az adatokat, azonban eddig nem volt erre bizonyíték, így a CNN cikke az első, ami azt mutatja, hogy gaynúnak lehet alapja.


hirdetés