Az anyagot 2021-ben írta az orosz biztonsági szolgálat egyik vezetője. Szó van benne gázfüggőségről és az oroszbarát erők támogatásáról is.


Nyilvánosságra került egy titkos orosz dokumentum, amelyben azt járják körbe, hogyan tudja Oroszország destabilizálni Moldovát - írja a CNN.

„Az Orosz Föderáció stratégiai céljai a Moldovai Köztársaságban” című anyag 2021-ben készült, és az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) határon átnyúló együttműködésért felelős igazgatósága jegyzi.

A tervben szerepel többek között, hogy az országot függővé teszik az orosz gázimporttól, a társadalmi konfliktusok szítása, illetve annak megakadályozása, hogy Moldova befolyást szerezzen az oroszbarát szakadár Dnyeszteren túli területen.

A közvetlen célok között szerepel „az Orosz Föderációval való konstruktív kapcsolatokat hirdető moldovai politikai erők támogatása”, illetve „a Moldovai Köztársaság azon kezdeményezéseinek semlegesítése, amelyek célja az orosz katonai jelenlét felszámolása a Dnyeszteren túl”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön egy újságírói kérdésre azt mondta, nem tudnak ilyen dokumentum létezéséről.

„Nem tartom kizártnak, hogy ez egy újabb hamisítvány. Oroszország mindig is nyitott volt a jószomszédi, kölcsönösen előnyös kapcsolatok kiépítésére, beleértve Moldovával is. Nagyon sajnáljuk, hogy Moldova jelenlegi vezetése teljesen indokolatlan és alaptalan előítéleteket él át Moszkvával szemben” - tette hozzá a szóvivő.

A CNN azonban cikkében felidézi, hogy

A lépést azzal indokolták, hogy az „Oroszország nemzeti érdekeinek biztosítása a nemzetközi kapcsolatokban végbemenő mélyreható változásokkal kapcsolatban”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!