Közzétette csütörtöki számában és a neten is a The Washington Post Dzsamál Hasogdzsi utolsó cikkét, amelyet közvetlenül az eltűnése előtt írt a lapnak. Az írás egy nappal az eltűnése után került a szerkesztőségbe: a cikkeit fordító személy küldte be.


A publicisztika elején a szerkesztője közli, azért tartották vissza a cikket, mert eddig remélték, Hasogdzsi visszatér, és közösen szerkeszthetik be az írást, de el kellett fogadniuk, ez már nem fog megtörténni.

"Az arab világnak most a véleményszabadságra van a legnagyobb szüksége"

- ez a címe az írásnak, amelyben többek között azt hangsúlyozza: "a Közel-Kelet országainak most szabad kezet adtak ahhoz, hogy egyre erőteljesebben hallgattassa el a médiát".

Konkrét példákat is hoz: egyik barátját például Szaúd-Arábiában ítélték ötéves börtönbüntetésre, mert bírálta a szaúdi elitet. Egyiptomról pedig azt írja, az egyik újság valamennyi példányát elkobozta a kormányzat 2014-ben, mert interjúsorozatot közöltek egy volt titkosszolgálati vezetővel, aki bírálta a kairói kormány döntéseit.

"Ezeknek a cselekedeteknek immár nincsenek következményeik a nemzetközi közösségben" - állapította meg Hasogdzsi, hozzátéve, hogy némi elítélést ugyan kiváltanak, de ezt gyorsan követi a feledés csöndje.

"Voltak idők, amikor az újságírók még úgy hitték, hogy az internet megszabadítja az információkat a nyomtatott sajtóhoz köthető cenzúrától és ellenőrzéstől. De ezek a kormányok, amelyeknek a léte függ az információk ellenőrzésétől, agresszívan blokkolták az internetet" - írta.

"Az araboknak most olyasmire lenne szükségük, mint ami a hidegháború idején a Szabad Európa volt"

- írta, miután azzal a példával élt, hogy az arab világra most a saját vasfüggönye zárul. Szerinte azonban azt nem külső, hanem hatalomra vágyó belső erők kényszerítenek rá.

Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el az isztambuli konzulátuson. A legfrissebb hírek szerint a török hatóságok 15 szaúdit gyanúsítanak az ügyben, akik közül négyen Mohamed bin Szalmán koronaherceg közvetlen környezetéhez tartoznak. A CNN hétfőn - meg nem nevezett forrásaira hivatkozva - azt közölte: Rijád az újságíró meggyilkolásának beismerésére készül, és várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatása közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!