Ferenc pápa több mint 1700 lemezzel bővítette Vatikánváros lemezgyűjteményét, és a klasszikus zene mellett Elvis Presley és Edith Piaf slágereit is hallgatja, hozta nyilvánosságra Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke csütörtökön, miután az egyházfőt lencsevégre kapták egy római lemezboltból történt távozásakor.


Ravasi bíboros a Twitteren publikált egy fotót a pápa által ajándékozott CD-lemezekkel teli polcokról.

Ecco l'audioteca curata dal Pontificio Consiglio della Cultura che accoglie i materiali musicali donati da Papa Francesco. #curiosità pic.twitter.com/XaiRldrMMB

- Gianfranco Ravasi (@CardRavasi) January 12, 2022

A Corriere della Sera napilap megkeresésére elmondta, hogy Ferenc pápa az utóbbi kilenc évben 1728 darab CD-vel és 19 vinillel bővítette a vatikáni lemezgyűjteményt. A legutóbbi egy régi Edith Piaf-vinil volt a francia énekesnő leghíresebb slágereivel.

Egyes lemezeket saját maga vásárolt még régen, más darabokat ajándékba kapott. A bíboros gy vélte, Ferenc pápa igazi zeneszeretőnek számít, mivel minden zenei stílus iránt nyitott: lemezei között egyaránt szerepelnek Kzysztof Eugeniusz Penderecki lengyel zeneszerző művei és az Elvis Presley énekelte gospelek.

Ami az egyházfő kedvenc műfaját illeti, Ravasi felidézte: Ferenc pápa elmesélte neki, hogy gyerekkorában édesanyjával a rádióban egy olasz nyelvű operákat sugárzó csatornát hallgatott. Szerinte innen ered az egyházfő zeneszeretete. A pápa azonban nem csak Giuseppe Verdi és más olasz szerzők darabjait hallgatja szívesen, lemezei között van argentin tangó is, főleg Astor Piazzolla szerzeményei.

Az egyházfő Ravasi hivatalának ajándékozta a Buenos Aires-i operaház (Teatro Colón) felvételeinek gyűjteményét, Wolfgang Amadeus Mozart összes művét, 200 CD-t a Deutsche Grammophon kiadásában, Johann Sebastian Bach alkotásai közül a Máté-passió, a Goldberg-variációk és a kantáták felvételeit, valamint szenvedélyesen követi Richard Wagner munkásságát is.

A mandátumát idén befejező pápai tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a pápai lemezgyűjteményt szívesen megnyitná mások előtt is, írja az MTI.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!