A szakértők szerint több szerencsés momentum is volt, ezért nem lett tragédia a gép lezuhanásából.


Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egy MD 500E típusú rendőrségi helikopter gyakorlatozás közben a Balatonba zuhant Balatonszéplak közelében.

Az első értékelések szerint anyaghiba okozott műszaki meghibásodást, ami miatt a 40 éves gép lezuhant - írja a HírBalaton.

Ugyanakkor több szerencsés dolog is közrejátszott abban, hogy nem lett nagyobb baj, és a két pilóta ép bőrrel megúszta a balesetet. A helikoptert órákon belül kiemelték, köszönhetően a jó csapatmunkának, közölte Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa.

A baleset bejelentése a vízbe csapódás után két perccel történt, majd hat perc múlva egy magánhajóval ki is menették e két férfit. A vízirendészet hajója szintén perceken belül elindult. A gépet pedig estére kiemelték, a két letört rotort is megtalálták.

– mondta el a közbiztonsági tanácsos.

A baleset pontos okának kivizsgálása még tart. A gépet alkatrészekre kell szétszedni, és anyagvizsgálatot végeznek.

Jamrik Péter szerint: „Ez egyébként nem egy vízimentésre alkalmas típus, valószínű ennek a típusnak az itteni volt az utolsó bevetése, hiszen vannak már vízből mentésre alkalmasabb gépek is”.

A portálnak azt is elmondta, hogy fontos tényező volt, hogy az egyik pilóta rendkívül képzett volt. Az is szerencsés volt, hogy "kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter.

Mindkét pilótán rajtavolt az automata mentőmellény – ami víz fölötti repülésnél kötelező -, az rögtön ki is nyílt. Szerencsének mondható az is, hogy egy földvári versenyről Siófokra tartó magánszemély két percen belül kimentette őket, és még arra is gondja volt, hogy a helyszínen bedobja a vízbe a hajóján lévő versenybóját, tehát keresni se kellett nagyon az elsüllyedt gépet".

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!