A LiveScience dolgozta fel a gyógyszerek lejárati idejével kapcsolatos legfontosabb információkat. A tudományos portál azt írja: 1979-ben írta elő az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), hogy a gyógyszeripari vállalatok lejárati dátumokat írjanak a vényköteles gyógyszerekre.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy csomag lázcsillapító ugyanúgy romlik el, mint egy üveg lejárt tej. A pirulát tartalmazó üvegre nyomtatott dátum azt az időpontot mutatja meg, ameddig a gyógyszergyártó garantálja a gyógyszer biztonságát és teljes hatását. Az, hogy mennyi ideig marad a gyógyszer biztonságos és hatékony, gyakran vita tárgya.

Az olyan gyógyszerek, mint például az inzulin, a nitroglicerin és a folyékony antibiotikumok, amelyek hatóanyagai idővel kevésbé stabilakká válnak,

sok gyógyszer hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezhet, mint amit a csomagolásuk mutat.

Ám nem mindenki tudja, hogy az illetékesek alkalmanként hívásokat kapnak az érintettektől, mert véletlenül lejárt gyógyszereket kaptak - árulta el a portálnak Lee Cantrell, a California Poison Control System San Diego-i osztályának igazgatója.

"Legutóbb, amikor utánajártam, nem találtam semmilyen szakértői véleményt, ami szerint egy-egy lejárt gyógyszer problémákat okozott volna" - mondta Cantrell az Live Science-nek. A gyógyszerek hatékonysága azonban idővel romolhat, de kevés a tanulmány ebben a témában.

A szakember korábban vizsgálatokat folytatott és érdekes eredményre jutott:

"Megállapítottuk, hogy ezek a gyógyszerek, amelyek közül néhány hivatalosan legalább 40 éve lejárt, még mindig megtartották a teljes potenciáljukat, vagyis használhatóak lettek volna"

- mondta Cantrell, akinek tanulmányát a JAMA Internal Medicine folyóiratban tették közzé 2012-ben.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>