A műanyag zacskók és a flexibilis csomagolóanyagok a legveszélyesebb műanyag hulladékok az óceánokban, amelyek világszerte rengeteg tengeri állat halálát okozzák - derül ki az ausztrál kormány tudományos ügynökségének felméréséből, amelyről a Guardian számolt be.

A vizsgálat szerint - amelyhez 655, a témával foglalkozó tudományos cikket és 79 tanulmányt vettek alapul -

a műanyagszemét-fogyasztás a felelős 80 különböző állatfaj egyedeinek haláláért. A leginkább veszélyeztetett fajok közé tartoznak a bálnák, a delfinek és a teknősök, amelyek a vízbe került műanyag fólia lenyelésébe halhatnak bele, a tengeri élőlények számára pedig a keményebb műanyagdarabok és a lufik lehetnek végzetesek.

A "leghalálosabb hulladékok" közé tartoznak még az eldobott horgászzsinórok és halászhálók, valamint a gumikesztyűk.

hirdetés

"Az ilyen dolgok okozta halál lassú és nem fájdalommentes. Szörnyű így meghalni"

- mondta Dr. Lauren Roman tengerbiológus, a tanulmány vezetője.

Elmondása szerint azért a flexibilis műanyagok a legveszélyesebbek az óceánokban élő állatok számára, mert ezek könnyen elakadhatnak az emésztőrendszer több pontján. Mivel a műanyag zacskók és szatyrok gond nélkül képesek úszni bármilyen vízmélységben, az állatok ezekkel találkozhatnak a leggyakrabban, amikor táplálék után kutatnak.

A vizsgálat során összesen 1328 halálesetet vizsgáltak, ebből 159 állat halálát okozta egyértelműen valamilyen szemét. A tengerbiológus szerint azonban az alacsony arányt a halálozás körüményei is indokolják. A legtöbb elpusztult állatot nem találják meg az emberek, így nem is tudják megvizsgálni, hogy mi okozhatta a halálukat. Egy tengeri állat esetében pedig akkor lehet részletes vizsgálatot folytatni, ha mihamarabb rálelnek a tetemére, és gyorsan szakértő kezekbe kerül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés