A koreai korszámítást már alig használják, és hamarosan mindenhol áttérnek a nyugati minta szerinti kormeghatározásra.


Észak-és Dél-Koreában is lehetséges, hogy egy mindössze kétnapos csecsemő kétéves legyen, írja a LADbible. A szokatlan koreai évszámításra Joe Rogan podcastjében világított rá az egyik legismertebb észak-koreai dezertőr.

Yeonmi Park éppen a hazájában tomboló éhezésről és kínzásokról mesélt a világ egyik legismertebb podcasterének, miközben kitért a zavaros koreai életkor-számításokra is. A 29 éves aktivista elmondta, hogy mind északon, mind délen

Ezen felül az emberek életkorához automatikusan újabb egy évet adnak minden év január 1-jén. Vagyis ha egy koreai kisgyerek december 31-én látja meg a napvilágot, másnap, vagyis január 1-jén már rögtön kétévesnek számít. Az egyedi kormeghatározás eredete ismeretlen.

Egyes feltételezések szerint a születés utáni egyéves kor az anyaméhben töltött időre utal, csak éppen a kilenc hónapot ezzel 12-re kerekítik fel. Akadnak olyan vélemények is, hogy az ősi ázsiai számrendszerben nem ismerték a nulla fogalmát. A plusz egy évet pedig korábban a holdújév első napján adták hozzá az emberek életkorához, amit később nyugati mintára már január 1-jére tettek át.

Észak-Koreában egy ideje már nem használják a koreai kormeghatározást, déli szomszédjukban pedig idén júniustól vezetik ki a szokást a hivatalos dokumentumok esetében. A TikTokon megjelent beszélgetésrészlet alatt több koreai is megjegyezte, hogy már egyik országban sem igazán használják ezt a korszámítást.

A interjú életkorokról szóló részletét itt lehet megnézni:

@dannydoesntknow

You can be 2 days old but be 2 years ? ♬ original sound - Cody


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!