A náci diktátor egészen másfajta bajuszt viselt korábban. Végül praktikus okok miatt döntött arcszőrzete megkurtítása mellett.


A világtörténelem talán legjellegzetesebb bajszát Adolf Hitler viselte. A náci diktátor arcszőrzete olyannnayira hozzátartozott megjelenéséhez, hogy manapság már csak hitlerbajusznak nevezik az orr vonala alatt növesztett szőrzetet, holott nem is Hitler volt az első, aki ezt viselte, írja a Daily Star.

A náci vezér kínosan ügyelt bajszára: a tökéletes hatás érdekében kéthetente látogatta borbélya, August Wollenhaupt, aki rendben tartotta a szőrzetet. Még öngyilkossága előtti este is rendbe rakatta a bajuszt, pedig akkor már nagyon közel jártak a szovjetek a Führer berlini bunkeréhez.

Jonathan Mayo és Emma Craigie történészek 2015-ben megjelent Hitler utolsó napja című könyvéből az is kiderült, hogy miért éppen ilyen formájú bajusz mellett döntött a népirtó diktátor.

„Hitler bajuszát úgy alakították ki, hogy eltakarja szokatlanul nagy orrlyukait. A stílus Amerikából származik, ahol fogkefebajusz néven ismert, és Charlie Chaplin és Walt Disney is viselte” – olvasható a kötetben a manaoság csak hitlerbajusz néven ismert szőrzet, amit egyébként fogkefebajusznak, postabélyegnek, egyharmadnak vagy takonyféknek is neveznek.

Nem mindig ilyen volt azonban a bajsza Hitlernek. Fiatalabb korában kaiserbart, vagyis hegyes, pödört bajuszt viselt, ám ez rendre megakadályozta abban az első világháború alatt, hogy tökéletesen felhelyezze arcára a gázálarcot. Végül emiatt döntött úgy, hogy kétoldalt levágja büszkeségét.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!