Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.


Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!