Az érintett nők között volt olyan, aki mindössze 12 éves volt, mikor felhelyezték neki az eszközt. Sokan tapasztaltak fájdalmat, vérzéseket, és voltak, aki meddő lett a spirál miatt.


67 grönlandi nő be akarja perelni a dán államot, mert állításuk szerint a beleegyezésük nélkül spirált helyeztek fel nekik, hogy ne essenek teherbe. Kártérítésképpen 300 000 dán koronát, átszámítva mintegy 15 millió forintot követelnek, mert szerintük a jogsértés „súlyos hatással volt az életükre.” Ha ezt nem kapják meg, bíróságra mennek.

Elsőként Naja Lyberth állt elő a történetével hat évvel ezelőtt, és az államot összehangolt sterilizációval vádolta. A nők állítása szerint

Lyberth szerint volt olyan nő is, aki csak tavaly tudta meg, hogy felhelyezték neki a spirált.

Bár Naja Lyberth már hat évvel ezelőtt elmondta, mi történt vele, az ügyből csak azután lett botrány Dániában, hogy a közszolgálati műsor-szolgáltató kiadott róla egy podcast-sorozatot.

Az év elején a dán állam és a grönlandi kormány is független vizsgálatot indított ezzel, és más terhességmegelőző gyakorlatokkal kapcsolatban, amiket Grönlandon végeztek 1960 és 1991 között. A vizsgálatoknak 2025 májusában lesz meg az eredményük.

(Forrás: Guardian, 444)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!