Ijesztő adatokat közöltek tudósok a férfiak nemzőképességével kapcsolatban.

A jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai szerint Európában és a világ fejlettebb régióiban élő férfiak spermiumszáma az elmúlt négy évtizedben 52,4 százalékkal csökkent.

A konkrét kiváltó okokat még csak találgatták eddig, de egy új kutatás most közelebb vihet a válaszokhoz. Kínai kutatók egy vizsgálat során azt találták, hogy kevesebb egészséges és több abnormális megjelenésű spermiumot termelnek az erősen szennyezett levegőjű településeken élő férfiak. Ahol a levegőben 2,5 mikrométer alatti részecskeátmérőjű szennyezőanyagok vannak, ott gondok jelentkeznek a hímivarsejtek termelésénél.

smog

A becslések szerint 48 millió pár hiába szeretne gyereket, az esetek nagy részében a férfi nemzőképtelensége áll a háttérben.

A kísérletek bizonyították, hogy a szennyezőanyagok, a növényvédő szerek, a nehézfémek, az aromás szénhidrogének hatással vannak az állatok spermiumaira. Az embereknél ezt még nem tudták bizonyítani, leginkább a kis számú vizsgálati alany miatt.

„A légszennyezés jelenti a világon az egyik legnagyobb környezeti egészségügyi kockázatot" - mondta dr. Lao Xiang Qia, a Hongkongi Egyetem kutatója. A szennyeződések a légzéssel bekerülnek a tüdőbe, majd a véráramba, és azon keresztül pusztítanak. A kutatók 6500 férfit (15 és 49 év között) vizsgáltak meg. Utána megnézték a lakóhelyük légszennyezettségét. Kiderült, hogy van kapcsolat a levegő szennyezettsége és az abnormális megjelenésű spermiumok számának növekedése között. Nem csak méretben és alakban, hanem aktivitásban is gondok voltak a spermiumokkal. A szakértők szerint még nem nagyok a különbségek, de a megtermékenyítés sikerére már hatással vannak.

A tudósok szerint még további kutatások szükségesek, hogy megállapítsák, mennyiben befolyásolják a termékenységet az abnormális alakú hímivarsejtek. Azt azonban elismerték, hogy a szennyezett levegő nincs jó hatással a férfiak termékenységére.

Forrás: Origo



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!