Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az internet kimeríthetetlen információforrás, de ez nem jelenti azt, hogy mindent készpénznek is kell vennünk, amit olvasunk. A közösségi médiában egy ideje elterjedt az az elképzelés, miszerint bárki ellenőrizheti, nem szenved-e tüdőrákban pusztán az ujjai segítségével.

Ez a módszer a Schamroth teszt, és abból áll, hogy a két mutatóujjunkat egymás mellé helyezzük, úgy, hogy a körmeink összeérjenek. Emma Norton onkológiára szakosodott ápolónő szerint a teszt képes még idejében jelezni a tüdőrákot, tájékoztat a digi24.

A teszt szerint egy egészséges embernek észlelnie kell egy kis, gyémántalakú rést a két körme között. A rés hiánya egy rendellenességre utalhat, ez azt jelenti, hogy a körömpercek deformálódnak, azaz a végük felé megvastagodnak, kidomborodnak, és fényesebbek lesznek.

Az orvosok szkeptikusak a teszttel kapcsolatban, mondván, hogy semmi hasonlóval nem találkoztak a szakirodalomban.

A Cancer Research UK kutatásai szerint ez az elváltozás a tüdőrákban szenvedő betegek 35%-ánál jelentkezik. Vagyis a betegek kétharmadánál nem figyelhető meg ez a tünet, ezért nem vehető figyelembe. De az ujj abnormális görbülete más betegségeket is jelezhet, például szív- és érrendszeri betegségeket, emésztési gondokat vagy reumát.

Mindenesetre csak orvos adhat helyes diagnózist, az interneten található tesztek semmiképpen nem alkalmasak erre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!