Most már ténylegesen könnyebben és felszabadultabban tudunk klímaberendezést vásárolni. Ami csak tetszik, az már a miénk is lehet. Összességében annyi a dolgunk, hogy nyilatkoznunk kell, hogy F-Gáz vizsgás szerelővel végeztetjük a telepítést. A körültekintés nagyon fontos, hiszen az aláírásunkat büntetőjogi felelősséggel adjuk. Mégis hogyan győződhetünk meg róla, hogy a telepítésünk hivatalos lesz? A klímavédelmi hatóság oldalán ellenőrizhető, hogy a telepítő rendelkezik-e érvényes engedéllyel. Ez az adatbázis bárki számára elérhető. Amennyiben érvényes a szerelőnk engedélye, meg is állapodhatunk vele.


Az utóbbi időkben igazán elterjedté vált, hogy a klíma web áruházak és áruházak (talán ennek a szigorú szabályozásnak köszönhetően) szerződött partnerrel, illetve telepítéssel együtt kínálnak klímát. Lényeges különbség van egy klíma és egy beszerelt klíma között. A megvásárolt klímának értelemszerűen van egy telepítési költsége. Ha klímavásárlás előtt vagyunk, hogy kellőképpen utánajárjunk, hiszen mindenki másképp értelmezni az adott költségeket. Ebbe akár az is beletartozhat, hogy találunk egy nagyon kedvező áru szerelést, ennek ellenére a felhasznált anyagok külön kerülnek számlázásra. Plusz költségként felmerülhet szállítási díj, esetleg kiszállási díj. Egy meghatározott csövezési hossz után például más felárak merülhetnek fel. Az is fontos, hogy a split klíma két egysége közötti csövet hogyan is kívánjuk elrejteni. A legelterjedtebb költségkímélő megoldás a dekor csatornás kivitelezés. Ha ragaszkodunk a csövek falba süllyesztéséhez, arra már jóval többet kell fizetnünk.

A klíma berendezés telepítése elég hosszú távra szól, így amikor azt gondoljuk, hogy nekünk bármelyik klíma megfelelő, az nem biztos, hogy úgy is van, mert a klíma nem csak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmas. Jelen esetben nem csak az árakat kell figyelembe vennünk. Elég előrelátónak kell lennünk, hiszen a hűtés is csakugyan olyan számításokat igényel, mint egy fűtés megtervezése. Ajánlott körbejárni a piaci lehetőségeket. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy klímakészülék szereléssel együtt bruttó 150-160 ezer alatt már gyanúsan olcsó.

Egy jó klímát viszonylag nehezen lehet bekategorizálni, hiszen mindenkinek más az igénye és ízlése. Egy jobb fajtájú klíma akció szereléssel együtt csomagban már elérhető bruttó 190-200 ezer forint körül. A klímának megfelelő teljesítményt kell nyújtania ahhoz, hogy a megfelelő komfort érzetet tudja nyújtani. Ugyanakkor a teljesítmény nem áll egyenes arányban az elfogyasztott energiával. A jobb - és nyilván drágább készülékek könnyebben hasznosítják az erőforrásokat. Minél nagyobb az SEER szám, annál gazdaságosabb az üzemeltetés.

A készülékről sokat mond az is, hogy a gyártó mennyi garanciát vállal az adott termékre. Egy közepes jó klíma garanciája 3 évtől kezdődik. Érdemes a kényelmi funkciókat összehasonlítani, hogy mire is van szükségünk. Jó, ha megvizsgáljuk a szűrőrendszert, az üzemmódokat, a funkciókat és az érzékelőket. Ennek fejében könnyebben kiválaszthatjuk, melyikre van a leginkább szükségünk.

Napjainkban egyre több figyelmet kap a hőszivattyús vagy klímás fűtés, amely nagyon hatékonyan üzemel. Ráadásul, ha megnézzük az árakat, ezen talán spórolnunk sem kell, hiszen egyre olcsóbakká válnak ezek a készülékek is. Ha hosszú távra tervezünk egy klímaberendezés kapcsán, érdemes ezekkel is számolni.

Megtévesztő lehet, hogy a klímaberendezéseket szinte mindenhol akciósan lehet megtalálni. Ez nyilvánvalóan a cégek közti verseny miatt is van, hiszen nem engedhetik meg maguknak a nagy lemaradást. Viszont így szezon elején nagyon jó árakkal juthatunk hozzá szerelési költséggel együtt a klímaberendezésekhez

Később, a nyár folyamán egyre kevésbé fogunk tudni telepítőt találni, és az árak is egyre jobban fognak növekedni. A szezon csúcsán jó néhány 10 ezer forinttal is drágábban lehet csak az ilyen készülékekhez hozzájutni.

Rengeteg akcióval és hirdetéssel találkozhatunk, de talán a leggazdaságosabb és legjobb megoldás, ha klíma szereléssel együtt akciókat választjuk.

Kellemes böngészést és klímában gazdag, hűs nyarat kívánok!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!