Emberrablás, hollywoodi fotózás, robotverés, bepiálás melegbárban, kocsidobálás és az utóbbi évek legviccesebb ajándékozásai: sok minden belefért a Marvel ünnepi különkiadásába.

Egy népszerű mozis franchise esetében a „Holiday Special” vagyis az Ünnepi különkiadás címke 1978 óta eléggé veszélyesen hangzik. Ekkor került ugyanis a tévék képernyőjére a Csillagok háborúja speicális műsora, ami olyan rosszul sült el, hogy George Lucas megpróbálta megsemmisíteni minden kópiáját. Nem véletlenül, hiszen nagyjából vállalhatatlanra sikeredett az eredeti színészekkel (Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher) forgatott borzalmas katyvasz éneklős betétekkel, Chewbacca idegesítő családjával, furcsa reklámokkal.

James Gunn, A galaxis őrzői atyaúristene és a Marvel Mozis Univerzum legfőbb ura, Kevin Feige mégis úgy döntöttek, ők is megpróbálkoznak egy karácsonyi különkiadással, ezzel is kicsit előkészítve a terepet A galaxis őrzői vol. 3-nak, ami 2023 májusában kerül majd a mozikba világszerte.

A sztori szerint Kraglin (Sean Gunn) épp arról mesél Draxnek (Dave Bautista) és Mantisnak (Pom Klementieff), hogy sok-sok évvel ezelőtt Yondu tönkretette Űrlord, azaz Peter Quill (Chris Pratt) karácsonyát, mivel hallani sem akart erről a földi ünnepről. S mivel Gamora hiánya miatt is szenved, Drax és Mantis pedig kitalálják, hogy megrendezik Peternek élete karácsonyát, és mi is lenne jobb ajándék a számára, mint kedvenc filmje, az 1984-es Gumiláb című film táncos hőse, Kevin Bacon? Nosza, űrhajóra pattannak, és elszáguldanak a Földre, Hollywoodba, hogy elvigyék az ismert színészt Peternek. Be is kopogtatnak Kevin Bacon ajtaján…

Bár Drax, Mantis, Mordály, Groot, Nebula és a többiek a nem a Földről származnak, megpróbálják megismerni ezt az ünnepet, hogy ezzel örömet szerezzenek Peternek, aki gyerekként szerette a karácsonyt, de amióta elrabolták kis sárgolyónkról, azóta nem volt alkalma hódolni a hagyományoknak.

Ráadásul azzal, hogy Draxet és Mantist beszabadították Hollywoodba, egy csomó vicces szituáció előtt nyitottak ajtót. Rajongói fotózások, poénok egyéb marveles hősökkel és más franchise-ok karaktereivel (Drax és a GoBots főgonoszának, Cy-Killnek öltöző fickó „harca” a legjobb), bulizás egy melegbárban, majd az áhított cél elérése, Kevin Bacon elrablása… A 64 éves színész örömmel mondott igent James Gunnéknak egy önfeledt mókázásra (ha már ennyit beszéltek róla A galaxis őrzői korábbi részeiben), amelyben saját magát kellett alakítania, sőt, még a zenéléstől és énekléstől sem riadt vissza. Persze ez nem meglepő, hiszen Kevin a bátyjával, Michaellel kisgyerekkoruk óta együtt zenél, 1994-ben pedig zenekart is alapítottak The Bacon Brothers néven, és máig aktívak, sok fellépésük van.

De nem is ez volt a cél, hiszen egyrészt erre a rövid játékidő sem ad lehetőséget, másrészt a karácsonyi tematika erősen behatárolta a sztorit. Ez csupán egy kedves kis kalandocska két egész estés film között, ami a fináléban éri el a csúcspontját az ajándékozásokkal.

A hagyományoknak megfelelően ugyanis ez a lökött társaság (amely kiegészül többek között a Cosmo nevű űrkutyával is, akit az első részben, a Gyűjtő gyűjteményében lehetett látni először Howard, a kacsa mellett) különféle vicces meglepetésekkel készül egymásnak, már csupán ezekért érdemes megnézni a filmet, ráadásul mindössze egyetlen sorozatepizódnyi időt vesz el az életünkből.

A vol. 3-ról James Gunn egyébként a következőket nyilatkozta az Entertainment Tonightnak előzetesen: "Megvan benne mindaz a móka, amit az az őrzőktől elvárunk. De bizonyos szempontból hihetetlenül komoly történet is, amelyben bemutatjuk az őrzők történetének végét, valamint azt is, hogy Mordály honnan jött. Vissza kell mennünk a kezdetekhez, hogy elmeséljük a sztori lezárását.”

Szóval érdemes kiélvezni A galaxis őrzői: Ünnepi különkiadás még felhőtlen poénkodását, hiszen 2023-ban, a harmadik részben minden bizonnyal könnyesebb kalandok várnak majd ránk.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!