Sokféle megtakarítás létezik és sokféle szempont, melyek alapján kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Egyesek kockáztatnak, mások a biztonságra helyezik a hangsúlyt, sokan egyénileg kezdenének megtakarítani, mások a családjukkal vagy a párjukkal. Az biztos, hogy nagyobb kockázatot vállal az, aki az utóbbiban gondolkozik, mivel a közös megtakarításból sok probléma származhat akkor, ha egy pár külön válik. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy a megtakarítással kapcsolatban milyen időtávban gondolkozunk, mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak bevállalni, rendszeresen kívánunk megtakarítani vagy csak egy összegben.


Sokak számára a legkézenfekvőbb megtakarítási forma egy megtakarítási számla nyitása. Ezek vezetése a legtöbb banknál ingyenes, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a megtakarítási számlákon a betéti kamatok alacsonyak, mivel a jegybanki kamat is alacsony.

A bankbetétet is sokan választják, mint megtakarítási formát. Ennek lényege, hogy minden hónapban vagy negyedévente le kell kötnünk a megtakarításra összegyűjtött összeget. Magas kamatra viszont itt sem számíthatunk.

Az elmúlt évek egyik legkedveltebb megtakarítási formája a lakás-takarékpénztári megtakarítás. Bár az újonnan megkötött szerződések után járó állami támogatás 2018 októberében megszűnt, azonban a lakás-előtakarékossági konstrukciók még mindig nem számítanak rossz megtakarítási formának. A betéti kamatok mellett az elhelyezett megtakarításra minden megtakarítási évben különböző mértékű bónuszt is jóváírnak a lakás-takarékpénztárak az adott megtakarítási évben elhelyezett megtakarítás mértékétől függően. Másik nagy előnyük, hogy a lakás-takarékpénztárak már a szerződéskötéskor, előre meg tudják mondani, a megtakarítási időszak után felvehető lakáskölcsön kamatának mértékét és a törlesztőrészletek nagyságát, amelyek a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak.

2019. első félévében több mint ötszázmilliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya. A teljes mennyiség már meghaladja a 8200 milliárd forintot. Ebből is látszik, hogy a lakosság részére kedvezőbb kamatok mellett érhetőek el állampapírok. Változó kamatozású állampapírok érhetők el, és akár pár ezer forint értékben is vásárolhatunk állampapírokat.

Kiváló egyéni megtakarási forma az önkéntes nyugdíjpénztár vezetése. Állami támogatással vehető igénybe, és a nyugdíj korhatárig nem férhetünk a pénzünkhöz.

Szponzorált tartalom

A cikk a Fundamenta támogatásával készült.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!