Szeptember első két hetében leállnak a térítésmentes ellátást nyújtó fogászati rendelők. Ezalatt csak az ügyeleti és sürgősségi ellátást biztosítják – írta meg a Népszava.


A lap emlékeztet arra, hogy másfél évvel ezelőtt egyszer már leállt a körzetek harmada három napra, most azonban ennél jóval hosszabb tiltakozást terveznek a szervezők. A fogorvosok a lap szerint megelégelték, hogy a kormány nem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket.

Míg egy háziorvosi körzet működtetésére átlagosan, havonta 1,7 millió forint jut, addig ugyanazért 900 ezer forintot kapnak a fogorvosi praxisok, miközben az utóbbiak eszköz- és anyagköltsége több.

"Nem mondhatunk le korábban megfogalmazott elvárásainkról" – mondta a Népszavának Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, a demonstráció szervezője. Azt követelik, hogy a kormány folytassa a praxis-finanszírozás korrekcióját. Azaz, szüntesse meg a házi- és a szintén alapellátást végző fogorvosi vállalkozások finanszírozása közötti különbségeket. Ehhez a kormánynak legalább 30 milliárd forinttal kellene megemelnie a fogorvosi ellátásra szánt keretet - írja a lap.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!