Nagy részben a ketaminnak köszönhető, hogy eredményesen és épségben ki tudták hozni a 2018 nyarán egy thaiföldi barlangban rekedt 12 fiatal focistát, írja a 444 a New England Journal of Medicine egyik tanulmányát szemlézve.

Ugyanazoknak a tulajdonságainak látták hasznát, amik miatt erős nyugtatóként és nem mellesleg partidrogként is fogyasztják, például mert nem nehezíti az alany légzését alkalmazás közben.

A tanulmányban nem írnak arról, pontosan milyen adagolásban kaptak belőle a gyerekek, de arról igen, hogy az orvosi stáb kiképezte a mentőbúvárokat a szer beadására. Nagy adagot valószínűleg nem adhattak be nekik, mert az kiütötte volna őket - holott épp arra volt szükség, hogy együtt tudjanak működni a búvárokkal. A nyugtatás azonban nagyon fontos volt ebben az extrém helyzetben.

A gyerek közül egy se búvárkodott korábban, néhányan úszni sem tudtak. A mentés során egy gyakorlott thaiföldi búvárkommandós is életét vesztette, ezzel együtt mindenképpen meg kellett akadályozni, hogy pánikba essenek.

Ha kíváncsi vagy továbbiakra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>