Miután az esküdtek Lawrence Jonest bűnösnek találták, lányai zokogásban törtek ki. Ítélet december elsején várható.


Az 55 éves Lawrence Jones egykori technológiai iparmágnás az 1990-es évek két nő erőszakolt meg a lakásán, miközben zenészként kereste a kenyerét. Mindkét esetben elkábította őket, hogy részben eszméletüket vesszék, így képtelenek voltak reagálni.

Elképesztő bukása előtt a négygyermekes apa 700 millió fontos vagyont halmozott fel, és rendszeresen szerepelt a BBC-n.

Az első áldozat akkor találkozott Jones-szal, amikor Manchester belvárosában dolgozott.

Beleegyezett, és éjfél után egyedül érkezett meg a gyengén megvilágított lakásba, ahol Jones töltött neki egy pohár bort, mielőtt elszívott volna egy spanglit. Ezután leült mellé, miközben a nő néhány korttyal ivott a borból.

Elmondta a rendőröknek, hogy emlékszik, amikor WC-re ment, mert rosszul érezte magát, mindent olyan távolinak, lebegőnek érzett. Egy másik „emlékvillanásban” rémlett neki, hogy Jones átkarolta. Nagyon furcsán érezte magát, mintha a teste nem a sajátja lenne. Aztán visszaemlékezett arra, hogy „hátradőlt az ágyon” miközben Jones „szenvedélyesen csókolgatta a nyakát és a mellkasát, egyik keze a dereka körül a hátán volt, a másik pedig a bal mellén". Úgy emlékszik, hogy akkor már mezítláb volt, és nem volt rajta felső. Valami ilyesmit kérdezett Jonestól: „Mit csinálsz?”

A nő szerint Jones megfenyegette, hogy azt tehet vele, amit akar, mert senki sem tudta, hogy ott van. A következő emléke az volt, amikor másnap reggel magához tért, és Jones taxit foglalt neki, hogy ne késsen el a munkából. „Nagyon, nagyon durván, nagyon rosszul érezte magát, fejfájással, mintha egy átdorbézolt éjszakán lenne túl”, nemcsak egyetlen pohár bort ivott volna meg.

Elmondta három barátjának, hogy mi történt állítólagosan, majd később beszélt egy tanácsadóval és egy rendőrtiszttel, bár hivatalos panaszt nem tett abban a szakaszban. Az esküdtek úgy vélték, hogy beszámolója konzisztens volt azzal, amit 2021-ben elmondott a rendőrségnek.

A második állítólagos incidens egy 20-as évei elején járó nőt érintett, akivel Jones akkor találkozott, amikor manchesteri bárokban zongorázott, és megpróbált létrehozni egy zenészeket kezelő céget. Elmondta a rendőröknek, hogy 1993-ban vagy 1994-ben Jones-szal beszélgetett a lakásán, akit „kétes higiéniájúnak" írt le.

Jones állítólag azt mondta neki, hogy szippantson meg egy kis gyógyszeres üveget, benne tiszta folyadékkal. A nő beleegyezett, ami meglepte a bíróságot, és azonnal nagyon-nagyon részegnek érezte magát.

Elmondta a rendőröknek, hogy azonnal „nagyon hajlékony” és nyugodt lett. Ekkor úgy döntött, hogy kicsit lefekszik az ágyra, mivel elszédült és nem volt teljesen eszméleténél. De ahogy csukott szemmel feküdt a hátán, Jones szexelni kezdett vele. Elmondta az esküdteknek, hogy a nő felidézte, hogy „nem volt csókolózás, beszélgetés és előjáték”.

Az esküdteknek azt mondták, hogy a reakciója is csak ennyi volt: „Tényleg ez történt?”

Ahelyett, hogy dühös lett volna, sokkoltnak érezte magát, ráadásul abban sem volt biztos, hogy nemi erőszaknak minősíthető-e, ami történt, mivel nem volt fizikai erőszak, nem szorították le, nem volt semmi agresszió. Emiatt később nem volt elég magabiztos ahhoz, hogy Jones-t erőszakkkal vádolja meg, és „naivnak” nevezte magát.

Mivel úgy érezte, senki sem fog hinni neki, úgy döntött, hogy elfelejti az egészet, bár később elmondta leendő férjének és egy közeli barátjának. 2022 áprilisában végül hivatalos feljelentést tett a rendőrségen.

Jones-t december 1-jén ítélik el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!