Ironikus módon pont aznap adott ki egy szórólapot az önkormányzat, amiben cáfolták a gyár hatalmas vízfogyasztásáról szóló híreket. Az áramfogyasztás is brutális lesz.


A hét elején Debrecenben egy szórólapot kezdtek el osztogatni arról, hogy mi az igazság és mi a hazugság az akkumulátorgyárról, ami ellen a lakosság nagy része tiltakozik: volt már tüntetés is, a második közmeghallgatáson az ügyben pedig verekedés tört ki.

A röplap a tiltakozók egyik legfontosabb érvét, a gyár tervezett hatalmas vízfogyasztását is hamisnak állította be: szerintük hazugság, hogy az ipari park naponta 40 ezer köbméter vizet fogyasztana, hanem elég lesz napi 25 ezer is.

- írja a 24.hu.

A szerző, az Enviro-Expert Kft. már tavaly decemberben elkészült a munkával.

A gyár fogyasztása pedig hozzáadódik a lakosság fogyasztásához, a kettő együtt pedig már meghaladhatja a debreceni kutak teljesítményét. A tanulmány megjegyzi, hogy ezért "vízbeszerzési fejlesztések szükségesek", de annak kidolgozása nem a tanulmány része.

Miután szerdán lekerült a tanulmány, a 24.hu megkereste a kormányhivatalt, akik azt írták, "azért távolították el a teljes »hirdetményi dokumentációt«, mert a kérelmező az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét visszavonta, így a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az eljárást február 1-jén megszüntette."

A lap megkereste az önkormányzatot mint a szórólap kiadóját és a tanulmány áttételes megrendelőjét is, hogy miért állították azt, hogy hazugság a napi 40 ezer köbméteres vízfogyasztás. Szerintük a dokumentum a terület vízigényével kapcsolatban „félreérthetően fogalmazott, ezért a megrendelő önkormányzat kérte annak pontosítását”.

Azt írták, hogy a 42 500 köbméter/nap vízmennyiség Debrecen déli és délkeleti városrészének teljes – mind az ipari övezetet, mind pedig a lakóterületeket magában foglaló – ellátására, a várható csúcsigények kiszolgálására vonatkozik

A tanulmányt készítő Enviro-Expert Kft.-t is megkereste a lap, de őket eddig nem értesítették arról, hogy bármi probléma merült volna fel a tanulmány vízfogyasztásról szóló részével kapcsolatban.

A 444.hu egyébként az áramfogyasztást is közölte, az is óriási:

"A tervezett, évi száz gigawattóra tárolókapacitású akkumulátor legyártásához évi 4150 gigawatt áramra, a paksi atomerőmű éves termelésének bő negyedére van szükség."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!