A legtöbben attól félnek, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem problémát fog okozni a város ivóvíz-ellátásában. A debreceniek egy fórumon már elmondták, mi a problémájukkal a projekttel, a másodikat már hétköznap délelőttre tették.


Hiába a helyiek tiltakozása, katasztrófavédelmi engedélyt kapott a veszélyes anyagokkal foglalkozó debreceni akkumulátorgyár. Ezzel az üzem építési engedélyezési eljárása elindítható - írja a Népszava.

A kínai CATL 3000 milliárd forintból Debrecen déli részén, egy 220 hektáros területen tervezi a beruházást. A környezetvédelmi hatástanulmányra vonatkozó hivatalos dokumentációt november végén adták be a kormányhivatalhoz.

De az eseményt délelőtt 10 órára tették, egy olyan időpontra, amikor a legtöbb ember még dolgozik, ezért szabadságot kellett kivennie annak, aki el akar menni.

Varga Zoltán, a DK debreceni országgyűlési képviselője nyílt levelében arról írt: úgy tudja, a kormányhivatalban utasították az ottani alkalmazottakat, hogy a lehető legtöbben menjenek el a fórumra. A kormányhivatal szerint viszont csak olyan dolgozók vesznek rész a közmeghallgatáson, akik a környezetvédelmi hatósági eljáráson dolgoznak.

Ahogy azt mi is megírtuk, egy fórumot már tartottak az ügyben január 9-én, ami botrányba fulladt: több mint 1000 ember ment el, sokan bekiabáltak, nem titkolták ellenvetésüket a kínai tervezésű üzemmel kapcsolatban.

A város környékén lévő tavak évek óta száradnak, tavaly a Vekeri-tóból teljesen el is tűnt a víz. Papp László fideszes polgármester próbálta cáfolni ezt, de nem nyugodtak le a kedélyek. Volt, aki szerint a negyedére csökken a közeli gyár miatt a lakóháza értéke, mások szerint népszavazást kellett volna kezdeményezni, és független szakértőket bevonni a projektbe.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!