Mi is beszámoltunk arról, hogy bot sértette fel egy két és fél éves kisfiú szemét kirándulás közben.

A szülők mentőt hívtak hozzá, de állításuk szerint két kórház is megtagadta az ellátást.

Mint azt az RTL Klubnak az anya elmondta, először elindultak a mentővel, ám útban a Bajcsy Kórház felé üzenet jött a diszpécsertől, hogy forduljanak vissza, mert nincsen gyermek aneszteziológus.

A riportban elhangzott, hogy ezután a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján azt mondták: nem tudják őket fogadni, mégis oda vitte őket a mentő.

Az édesanya elmondta, hogy ez volt az a pont, amikor "elszakadt a cérna". Azt mondta az RTL Klubnak, hogy kezében a gyerekkel, sírva kérte, hogy vizsgálják meg a kicsit. Ezek után végül itt mégis ellátták, és átküldték a kicsit CT-re a baleseti központba.

A baleset után 21 órával műtötték meg a sérült gyereket, aki azóta már jól van.

A Magyar Mentődolgozók szövetségének alelnöke szerint nem egyedi az ilyen eset. Oka lehet, hogy nincs épp szakember, vagy a technikai háttér nem megfelelő egy felnőtteket ellátó kórházban.

A Semmelweis Egyetem kórházából azt írták, hogy sürgősségi műtétre nem volt szükség, de a beteget soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően ellátták. A mentők pedig azt válaszolták, hogy az érvényes szabályok szerint jártak el.

Az Index azt írja, hogy közben a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája is reagált a történtekre. A szerkesztőségbe küldött levelükben az áll, hogy a 2019. április 18-án, csütörtökön délután érkező, balesetet szenvedett gyermeket az intézményben

soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően ellátták, függetlenül attól, hogy ezen a napon a klinika nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt fővárosi intézmények között.

A Klinika a levélben azt írta, hogy kedden, szerdán, pénteken és szombaton látják el ezt a feladatot. A hét többi napján a protokoll szerint kizárólag az ügyeletes intézmények által megvizsgált, és továbbutalt legsúlyosabb állapotú 18 év alatti pácienseket fogadja.

"Az ügyeletes szakorvos a folyamatban lévő többi beteg vizsgálatát megszakítva, azonnal megkezdte a gyermek kivizsgálását. A szakmai elveket maximálisan figyelembe véve ultrahang és CT vizsgálatot végzett, melyek egyértelműen bizonyították, hogy látást veszélyeztető perforáló sérülés nem áll fenn, illetve idegentest sincs a szemben" - írja a Semmelweis.

"Bár az egyetem területén 0-24-ben működik gyermek aneszteziológiai ellátás, mivel sürgősségi műtétre nem volt szükség, a szemészeti beavatkozást másnapra tűzték ki. A szülők minderről teljes körű szóbeli tájékoztatást kaptak az ügyeletes orvostól."

A beavatkozás során szaruhártya sérülés és kötőhártya seb látszott, ezt a szakorvos ellátta. Mivel a kicsi aluszékony volt, a műtétet után az egyetem egyik gyermekklinikájára szállították megfigyelésre, azóta már el ki is engedték, és kétszer ment vissza kontrollvizsgálatra a szemészetre.

"A fent nevezett eset mellett, április 19-én, nagypénteken, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának ambulanciáján 93 beteg fordult meg, és 6 sürgősségi műtétet végzett a sebész team ügyeletese. A páciensek jelentős része más intézményekből átirányított ambuláns beteg volt."

A Bajcsy Kórház pedig a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Nem a gyermekaneszteziológiához értő szakember hiány áll az eset hátterében, hanem az, hogy kórházunk nem gyermekkórház, így 3 év alatti gyermekek aneszteziológiai műszeres felkészültséggel nem rendelkezünk. Ezért éppen a gyermek érdekében és a szakmai ajánlásoknak megfelelően történt az átirányítás a legmagasabb szintű, speciális ellátást nyújtó szolgáltatónak.

Az Önök által leírt esetben az Országos Mentőszolgálat Főorvosi és Szuperügyeleti Osztálya - Központi Ágynyilvántartó - bejelentkezése után azonnal a beutalási rendnek megfelelő, az ellátásra felkészült intézménybe szállították a sérültet.

Kórházunk Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán jelenleg 16 szakorvos rendelkezik anszteziológiai szakvizsgával, melynek része a gyermek aneszteziológia."