Parázs vita alakult ki csütörtökön a ceglédi képviselő-testület nyári szünet előtti utolsó ülésén és az utána megtartott közmeghallgatáson. A városban húsvét előestéjén egy, minden jel szerint a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő BMW-s elütött egy két fiatalt, a lány szörnyethalt, barátja súlyos sérüléseket szenvedett. Helyiek azóta is kérték a városvezetést és a rendőrséget, hogy hozzanak intézkedéseket a száguldozókkal szemben, mindhiába, így az ügy két hónappal a tragédia után előkerült a testületi ülésen és a közmeghallgatáson is.


Takáts László, a város fideszes polgármestere elmondta, hogy

  • az önkormányzatnak nincs jogköre intézkedni közlekedésbiztonsági kérdésekben, ezt csak a rendőrség teheti meg,
  • az önkormányzat biztosított forrásokat ahhoz, hogy kiépüljön egy közterületi kamerarendszer, de jóval több pénz kellene ahhoz, hogy legyen, aki a kamerák felvételét nézi, ehhez embereket kellene fölvenni,
  • és amikor jelzések jöttek az elmúlt években a baleset helyszínén, a Kossuth utcán élőktől vagy a környékbeliektől, egyeztetéseket kezdeményezett az önkormányzat az érintettekkel (Volánbusz, közútkezelő, mentők, tűzoltók, rendőrök, lakosság), de mindig volt egy-két résztvevő, aki nem támogatta a forgalomtechnikai eszközök kihelyezését. Mert akkor például egy kicsivel lassabban menne át ott a mentő vagy az autóbusz. A baleset után összehívott egyeztetésnek is ez volt a koreográfiája.

Ehhez képest a polgármester kijelentette:

Mi mégis úgy döntöttünk, hogy lépéseket fogunk tenni.

Először azt mondta, hogy nem az elmúlt hetekben történtek nyomására teszik ezt (noha lapunk is bemutatta a városvezetés tétlenségét, majd azt, hogy a baleset után másfél hónappal ugyanazon a helyszínen, épp az áldozat anyja előtt újra két autós versenyzett egymással nagy sebességgel), hanem "magunktól elindultunk ezen az úton."

A Kossuth Ferenc utcában három olyan forgalomlassító küszöböt helyeznek el, amely gyakorlatilag kiemelt zebra lesz, és még egy zebrát is felfestenek. "Igen, ezzel meg fogjuk keseríteni az ott közlekedők életét" - mondta, majd a korábbiakat megcáfolva úgy fogalmazott:

Ezt egyértelműen a közvélemény nyomására tesszük.

Ez olyannyira így lehet, hogy a városvezető szerint az a tervező, akit megbíztak ezzel a feladattal, leírta, hogy szakmailag nem javasolja ezt a megoldást.

A jobbikos Horváth Gábor felvetette, hogy fix traffipaxokat kellene kihelyezni, esetleg a kamerákkal megoldani, hogy fénykép készüljön az autósról, ha egy kijelzős sebességmérő előtt a megengedettnél nagyobb sebességgel halad el. Az ülésen elhangzott még, hogy a rendőrség kérésére a napokban létesítenek egy új közterületi kamerát a baleset helyszínétől 350 méterre levő körforgalomnál; a száguldozók gyakran onnan indultak vagy azt is érintve haladtak.

A rendőrkapitány állítja, kollégái felkészültek, feddhetetlenek

A közmeghallgatásra meghívták Török Csaba ceglédi rendőrkapitányt, aki a Ceglédi Panoráma tudósítása szerint elmondta, hogy

a rendőrkapitányság elfogultságtól mentes, teljeskörű és széles spektrumú vizsgálatot folytat az ügyben. A kollégák szakmai felkészültsége, emberi, erkölcsi hozzáállása is biztosítja az elfogultságmentes eljárást.

Két ügyben jelenleg is folyik szabálysértési eljárás, az egyik az a gyorsulási ügy, amit az elhunyt lány édesanyja jelentett be, és két hete történt, a másik egy a körforgalomnál történt szabálytalanság. Az egyik ügyben pénzbírság kiszabásával és 4 hónapos járművezetéstől eltiltással szankcionáltak a rendőrök - jelezte Török.

A rendőrkapitány reagált azokra a városban terjedő hírekre is, hogy többen látták a gázolót vezetni a baleset óta is. Elmondta, hogy folyamatban lévő ügy részleteiről ugyan nem nyilatkozhat, de a jogszabályi előírások szerint eljárva a húsvéti tragédiához hasonló esetekben a hatóság a sofőr vezetői engedélyét azonnal bevonja - írja Cegléd város oldala.

Kiemelt kép: A 2019. húsvét előestéjén Cegléden történt halálos gázolás helyszíne, a fánál a fiatal elhunyt lány képével, mécsesekkel. Fotó: Zsótér Indi Dániel/24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!