Hétfőn háromnapos tömeges oltási kampány indult, amelynek keretében a hétvégén érkezett Sinopharm-oltóanyagot kaphatták meg azok, akik regisztráltak, de eddig még nem jutottak vakcinához. Hétfőn 76 ezer, kedden 94 ezer, szerdán 96 ezer oltás sikerült beadni, ezek ugyan jó számok, de mivel nem csak a kínai vakcinával oltottak, az biztos, hogy a tervekkel ellentétben nem fogyott el legalább 300 ezer Sinopharm a három nap alatt.

A mostani szállítmány vakcináihoz már nemcsak a háziorvosok szervezték meg betegeiket a rendelőikbe, hanem az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felületén online, egyénileg is lehetett időpontot foglalni az oltópontokra.

Számos budapesti kerülettől kérdeztük meg, sikerült-e eloltani a kormányhivatal által a hétvégén szétosztott kínai vakcinamennyiséget, miután a hozzánk érkező hírek szerint a fővárosban a legkevésbé kelendő a Sinopharm. Egyelőre a VIII. és a IX. kerület osztott meg adatokat a 24.hu-val, és ezekből kitűnik, hogy valóban csekély volt az érdeklődés a kínai vakcina iránt, így nagy mennyiség megmaradt.

A VIII. kerületbe 3043 Sinopharm-vakcina jutott, a Szent Kozma Egészségügyi Központba (a kerület szakrendelőjébe) 1073 oltandó nevét adták le, és a szerda délutáni adatok alapján mindössze 770-en mentek el felvenni a kínai vakcinát.

A szakrendelőbe a vakcina tárolására a polgármesteri hivatal küldött hűtőszekrényeket, és hogy ösztönözzék az oltási kedvet, kedden azokat a már regisztráltakat is beoltották, akik időpontfoglalás nélkül jelentkeztek a rendelőben. Vagyis nemcsak azok kaphattak oltást, akiknek időpontjuk volt erre a napra, hanem a kapacitástól függően azokat is beoltották kínai vakcinával, akik "csak úgy" odamentek. Kedden bezárt a szakrendelő, és csak oltási napot tartottak, szerdán és csütörtökön viszont a szakrendelések mellett zajlott az oltás.

Az Auróra utcai rendelőintézetünkben ma oltónapot tartanak, Sinopharm vakcinával fognak oltani. Van elegendő oltóanyag,…

Közzétette: Pikó András polgármester - 2021. április 26., hétfő

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a megmaradt kínai vakcinákkal, a kerületi önkormányzat azt válaszolta, hogy egyéb utasításig a szakrendelőben maradnak, és "a szakmai protokollnak megfelelően az alapellátással szerveznek rá folyamatosan oltandó személyeket", azaz a háziorvosok küldhetik a pácienseiket.

Extra oltónapot kellett beiktatni a megmaradó kínai vakcinák eloltására a IX. kerületben is.

Ferencváros az e heti oltási kampányra összesen 1289 adag Sinopharm oltóanyagot kapott, amire az önkormányzat által küldött adatok alapján mindössze háromszázan jelentkeztek, a megmaradt ezer kínai vakcinára péntekre szerveztek oltónapot a szakrendelőbe.

A kormány jól láthatóan a Sinopharm vakcinájával szándékozik fokozni az oltási tempót, hogy minél előbb 4 millió beoltottnál tarthassunk (ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint már pénteken elérhetjük), amit a nyitás újabb mérföldkövévé jelölt ki a kormány. A kínai oltóanyagot használják a rabok beoltására, de több nagyvállalat is azt ajánlja fel dolgozóinak, így a Mol, a Richter Gedeon Nyrt. és a Waberer's is.

A tervek szerint csak a kínai oltóanyagból összesen ötmillió érkezik Magyarországra; ebből a kontingensből a múlt hétvégén landolt az eddigi legnagyobb szállítmány, 600 ezer adag, így összesen már 1,7 milliót kapott belőle hazánk.

Kapcsolódó

A kínai vakcinával pörgeti fel az oltási kampányt a kormány, szinte már csak annak nem jut, aki nem kér

A Sinopharm oltóanyagával sietteti a kormány a vakcinációt, miközben a lakosság körében még mindig a Pfizer a Szent Grál. A háziorvosok terhei csökkenhetnek, arra pedig nem mindenki vállalkozik, hogy győzködje a szkeptikusokat.

A kerületektől kapott adatok is arra világítanak rá, amiről már háziorvosok is beszéltek lapunknak: a kínai vakcinára nehezen lehet embert szervezni, sokan visszautasítják azt, főleg Budapesten, és a legtöbben, akik még nem kerültek sorra, a Pfizerre várnak. Annak ellenére népszerűtlen a Sinopharm, hogy a kormány arról próbálja meggyőzni a lakosságot, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák közül a 'keletiek", tehát a kínai és az orosz vakcinák a legjobbak. A kabinet ezt egy vasárnap közzétett, azóta Karikó Katalin, számos szakember és a Magyar Orvosi Kamara által is ízekre szedett táblázattal próbálta alátámasztani.

Kapcsolódó

A Pfizert ahogy jön, adják is be, a keleti vakcinák nagy része még gazdára vár

Hiába érkezett kevesebb orosz vakcina, mint kínai, a Szputnyik V-ből mégis többet adtak be múlt vasárnapig. Heti vakcinaösszegző.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!