A kormány álláspontja továbbra is az, hogy nem engedélyeznék az eutanáziát Magyarországon. Karsai a héten már Strasbourgban is járt az ügyben.


A Momentum képviselője, Bedő Dávid meghívására a Parlamentben járt Karsai Dániel ügyvéd, aki súlyos ALS-betegsége miatt az eutanázia jogáért küzd Magyarországon. Az alkotmányjogász azért ment az Országgyűlés épületébe, hogy kormánypárti képviselőkkel beszéljen az ügyéről, amit a hét elején már Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán is tárgyaltak.

Mint mondta: bármelyik párt meghívását elfogadta volna, nem csak a Momentumét. Karsai ügye a magyar Parlament előtt is napirendi pont volt, de érdemi változás nincs a kormánypártok hozzáállásában. Répássy Róbert fideszes képviselő elmondta: bár együtt éreznek Karsai Dániellel, ahogy minden szenvedővel, de ez nem változtat az álláspontjukon, ami szerint az eutanáziát nem kívánják engedélyezni Magyarországon.

A Párbeszéd képviselője, Szabó Rebeka felháborítónak és cinikusnak nevezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyzését, aki korábban jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan beteg Karsainak. A képviselő egyben jelezte: parlamenti vitanapot fognak kezdeményezni az eutanázia kérdésében.

A kormánypárti politikusok közül senki nem élt a lehetőséggel, hogy beszéljen a témáról Karsai Dániellel, aki sajtótájékoztatót tartott az Országházban. A fokozatos fizikai leépüléssel járó betegségben szenvedő jogász elmondta:

(RTL, Telex)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!